EEN ZEE VAN EILANDEN

Oceanië bestaat uit duizenden eilanden in de Grote, Stille en Indische Oceaan. Het werelddeel loopt van Nieuw-Guinea tot Paaseiland en van Nieuw-Zeeland tot Hawaï. Hiermee neemt het gebied een derde van de wereldoppervlakte in beslag. In de tentoonstelling ‘EEN ZEE VAN EILANDEN’ sta je oog in oog met topstukken uit de eigen collectie en unieke bruiklenen van internationale musea. Aan de hand van verschillende thema’s worden intrigerende voorwerpen gepresenteerd. De variëteit is enorm en alles van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s, peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, sculpturen en boombastdoeken.’  

Boombastdoeken     
Wat zie je voor je bij het woord Boombastdoeken? Een doek van boombast? Ja, zoiets is het ook! De Oceaniërs klopten deze doeken uit de binnenbast van bijvoorbeeld een vijgenboom. Vervolgens versierden ze het doek met houtskool, rode oker en schelpenkalk. Het zijn opvallende decoraties die vaak dieren voorstellen. Aan het begin van de 20e-eeuw dienden de versierde doeken als inspiratiebron voor westerse kunstenaars als Joan Miró, Henri Matisse en Max Ernst.        

Giacometti en Moore     
Voor de bekende kunstenaars Alberto Giacometti en Henry Moore zijn de unieke godenbeelden, afkomstig van het eiland Nukuoro, hoogtepunten van de beeldhouwkunst, en ze zijn niet de enige. Tegenwoordig worden de sculpturen door hun vorm en stijl als mooi gezien. En dat terwijl de meeste Europeanen dergelijke beelden eind 19e eeuw maar grof en plomp vonden. De beelden zijn trouwens erg zeldzaam. In de hele wereld is het bestaan van enkel twintig beelden bekend!        

Inventieve Helm    
Tijdens de veldslagen in Kiribati, onderdeel van het werelddeel Oceanië, droegen aanvoerders volledige krijsuitrustingen. Op allerlei creatieve en geniale manieren verwerkten de ze daar dierlijke elementen in. Haaientanden waren niet uit het slagveld weg te denken en ook bovenstaande helm bevat iets dierlijks

(FOTO INVOEGEN).

De stekelige huid van egelvis is erin verwerkt, evenals de ruwe huid van roggen.  

Schilden     
Gedecoreerde schilden maken ook deel uit van de tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN. De uitgesneden motieven zijn meer dan zomaar decoratie. Elk schild is vernoemd naar een overledene en is versierd met zijn afbeelding. Het idee erachter is dat het de schilddrager kracht geeft en sterker maakt. Op het exemplaar hierboven zie je vleerhonden

(FOTO INVOEGEN).

Die verwijzen naar koppensnellen. Koppensnellen is een ritueel waarbij je iemands hoofd meeneemt na die persoon gedood te hebben.  

Hedendaagse Kunst   
Ook hedendaagse kunst is onderdeel van de expositie. Een opvallende bijdrage levert George Nuku. Zijn ‘Bottled Ocean 2120’ bestaat geheel uit gerecycled plastic. Hier is met bijna 200 vrijwilligers aan gewerkt. Het kunstwerk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn ook thema’s die je terugvindt het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara. 

De expositie is te zien tot 5 april 2021. Het museum houdt rekening met de actuele maatregelen omtrent het coronavirus, en blijft een fijne en veilige plek voor alle bezoekers. Het is gewenst om online tickets te reserveren.

Terug naar het overzicht!