Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst schenkt een kunstwerk aan de stad Amsterdam, om het belang van kunst en cultuur te onderstrepen. Burgemeester Femke Halsema kreeg het werk dinsdagmiddag officieel overhandigd door museumoprichters Leon Caren en Bas Morsch en Lonneke van der Palen, de kunstenaar die het werk maakte.
Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst opende 12 mei haar deuren als reactie op de prioriteiten van het coronabeleid, en wakkerde daarmee met succes de discussie aan over wat ‘essentieel’ is en wat niet.
Leon Caren: “Ondanks dat er inmiddels eindelijk versoepelingen aan lijken te komen, blijft de vraag waarom kunst zo laag op de prioriteitenlijst staat. Alle kunstinstellingen zijn nog steeds gesloten, terwijl we wel massaal naar niet-essentiële winkels kunnen. Dat is in onze ogen niet te verantwoorden. Wij schenken dit werk aan de stad Amsterdam, om onze overtuiging dat de kunsten altijd toegankelijk moeten zijn kracht bij te zetten. We hopen dat het kunstwerk een mooi plekje krijgt in de open ruimte van het stadhuis, toegankelijk voor alle Amsterdammers."
Tijdens de overhandiging sprak Burgemeester Halsema zich uit over het belang van de kunsten: ”In onze stad zijn we eigenlijk continu in gesprek met de kunstsector in de breedste zin, met ook het nachtleven en locaties waar jonge makers terecht kunnen. Dat is voor Amsterdam natuurlijk heel belangrijk. Dit is het DNA van de stad. Wij zullen in Amsterdam niet zo snel zeggen dat we wel een DVD-tje op kunnen zetten.”
Het werk dat de burgemeester in ontvangst nam is afkomstig uit Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst en is gemaakt door Lonneke van der Palen, een talentvolle Amsterdamse fotograaf. Van der Palen maakte een foto van een siliconen bakmat van de Action. “Het werk onderstreept in onze ogen de kracht van kunst; een simpele bakmat wordt vervormd tot een ijzersterk autonoom beeld.”, zegt Bas Morsch. "Kunstenaars geven ons een ander perspectief op de realiteit. Muziek, beeldende kunst, theater, literatuur… het geeft ons een nieuwe blik op het alledaagse, een mogelijkheid om op een andere manier naar de wereld te kijken. En dat is geen bijzaak; dat is juist in tijden zoals deze – waarin de realiteit ons in zijn greep heeft – essentieel."
In Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst is tot en met vandaag een gecureerde selectie van voorwerpen uit niet-essentiële winkels te zien, naast kunstwerken van toonaangevende kunstenaars die speciaal voor het museum werken maakte met materialen uit winkels als Action en Primark. Het museum heeft in een krappe twee weken ruim duizend ‘kunstmissende’ bezoekers getrokken.