CBK Amsterdam sluit deuren na 35 jaar

CBK Amsterdam, het centrum voor hedendaagse beeldende kunst in Amsterdam Oost, sluit na 35 jaar haar deuren. In de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek combineerde de organisatie kunstuitleen – met een collectie van ruim 5000 hedendaagse werken van (voornamelijk) Amsterdamse kunstenaars zoals Aat Veldhoen, Hamid El Kanbouhi en Erwin Olaf – en een expositieruimte. Ook werden er regelmatig concerten en andere culturele evenementen georganiseerd. Hiermee zette CBK Amsterdam zich in om hoogwaardige kunst laagdrempelig te maken.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft besloten dat vanaf 1 augustus CBK Amsterdam geen zorg meer draagt voor de programmering van het monumentale pand. De kunstuitleen wordt in afgeslankte vorm voortgezet tot het einde van het jaar. Daarna is de toekomst van de organisatie onduidelijk. Om alle belanghebbenden te bedanken voor hun bijdragen en om aan Amsterdam te laten zien wat het gemeenschappelijke belang van deze plek is, organiseert CBK Amsterdam 20 juli kunstfestival 'CBK IS DOOD, LEVE CBK!'.

In 1984 werd Artoteek Oost opgericht vanuit het Stedelijk Museum met als doel de gemeentelijke collectie toegankelijk te maken voor een breed publiek en om kunst dichter bij de Amsterdammer te brengen. In 1990 werd Artoteek Oost onderdeel van Stadsdeel Oost. In 2009 verhuisde de instelling van de Derde Oosterparkstraat naar een nieuw gebouw aan de Oranje-Vrijstaatkade in Oostpoort en werd de naam gewijzigd naar CBK Amsterdam. Op de plaats van de voormalige zuiveringshallen van de Oostergasfabriek kreeg de organisatie beschikking over een monumentale tentoonstellingsruimte. Het nieuwe industrieel geïnspireerde gebouw werd ontworpen door Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects. Naast de kunstuitleen, organiseerde CBK Amsterdam hier tentoonstellingen, performances, concerten en andere evenementen.

Vanaf 1 augustus neemt Framer Framed de programmering van de expositieruimte aan de Oranje Vrijstaatkade 71 van CBK Amsterdam over. Nienke Bruin, directeur CBK Amsterdam: "Het stadsdeel dacht al geruime tijd na over de toekomst van het CBK. Daarbij is een belangrijk gegeven dat het kunstcentrum waardevol is voor Oost, maar ook dat het uitbaten van een kunstuitleen geen overheidstaak is." Er is de afgelopen jaren op verschillende manieren gezocht naar een duurzame, toekomstbestendige oplossing voor een zelfstandig CBK. Die oplossing is tot op heden niet gevonden. De kunstuitleen zal vanaf 1 augustus tot het einde van het jaar in afgeslankte vorm worden voortgezet.

Daarna is de toekomst van CBK Amsterdam nog onduidelijk. Bruin: "We vinden het belangrijk dat onze unieke collectie behouden blijft voor de Amsterdammer." Voor kerst dit jaar zal de Amsterdamse gemeenteraad beslissen of het voldoende vertrouwen heeft in een doorstart van het CBK Amsterdam op een plek elders in de stad. Bruin: "De deur van dit prachtige pand gaat nu voor ons dicht, maar we hopen dat er ergens anders een deur voor onze kunstcollectie en onze expertise open gaat."

CBK Amsterdam kijkt vooral met trots en liefde terug op de afgelopen 35 jaar. Bruin: "Hoe spijtig ook, de afgelopen jaren waren een feest. En dat gaan we vieren! Om alle belanghebbenden, zoals kunstenaars, kunstleners en buurtbewoners, te bedanken voor hun bijdragen en om aan Amsterdam te laten zien wat het gemeenschappelijke belang van deze plek is."

Daarom organiseert CBK Amsterdam 20 juli kunstfestival 'CBK IS DOOD, LEVE CBK!' in samenwerking met Programmeursgilde. Bruin: "Ons laatste evenement staat volledig in het teken van luidruchtig ten onder gaan." Tijdens dit festival worden kunstenaars en bezoekers uitgenodigd om, à la Andy Warhol's Factory, één groot kunstwerk van het CBK gebouw te maken. Naast de gratis toegankelijke tentoonstelling waar onder andere Pelle Schilling werk exposeert, kunnen kinderen overdag zelf kunstwerkjes maken. In de avond transformeren verschillende DJ's en performers de feestelijke Factory tot een dance happening.