Bund Deutscher Maedel danst tijdens de Reichsparteitag,1938,Hugo Jaeger

Design Museum Den Bosch werkt samen met betrokkenen bij lokale Joodse gemeenschap

De voorbereidingen voor de tentoonstelling Design van het Derde Rijk (te zien vanaf 8 september) zijn in volle gang. De eerste bruiklenen komen binnen vanuit Nederland en Duitsland, en de online kaartverkoop is van start gegaan. De doorlopende samenwerking met betrokkenen bij de lokale Joodse gemeenschap leidt tot een indringende verwijzing in de tentoonstelling naar de voormalige synagoge en het Joods Monument die tegenover het museum liggen. Brabant Remembers, de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Noord-Brabant heeft Design van het Derde Rijk meegenomen in haar officiële programmering. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door steun van Brabant C, het Mondriaan Fonds en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

In aanloop naar de tentoonstelling Design van het Derde Rijk werkt Design Museum Den Bosch actief samen met verschillende betrokkenen bij de Joodse gemeenschap: de initiatiefnemers van het Joods Monument Den Bosch, nabestaanden van lokale Joodse families en de stichting die toeziet op het beheer van de voormalige synagoge tegenover het museum. Deze betrokkenen fungeren als klankbord bij verschillende beslissingen rond de tentoonstelling. Een concreet voorbeeld hiervan is de keuze voor het opnemen in de tentoonstelling van het lot van de lokale Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het museumraam dat uitkijkt op de voormalige synagoge en het Joods Monument komt een tekst over het lot van de Bossche Joden. Hun verhaal zal ook onderdeel uitmaken van de familieroute door de tentoonstelling en de verschillende rondleidingen die het museum aanbiedt. Daarnaast zal een aantal van de lezingen van het publieksprogramma in de synagoge plaatsvinden.

In 2019 en 2020 herdenkt en viert Noord-Brabant dat 75 jaar geleden de provincie bevrijd werd. Er is een uitgebreid agenda met tal van evenementen, een speciale Liberation Route leert fietsers de bevrijding van de provincie kennen en middels de website Crossroads Brabant ’40 – ’45 worden de persoonlijke oorlogsverhalen van Brabanders verzameld en ontsloten. De tentoonstelling Design van het Derde Rijk is onderdeel van het programma Brabant Remembers.