Beeld: origineel Tête d'Arlequin en gevonden schilderij. Bron: NOS

Gevonden schilderij Picasso blijkt publiciteitsstunt

Dit weekend zou in Roemenië een schilderij van Picasso zijn gevonden. Het zou om het gestolen werk Tête d’Arlequin gaan, dat in 2012 samen met zes andere schilderijen, onder anderen van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse, uit de Kunsthal in Rotterdam werd gestolen.  

Roemeense schrijfster Mira Feticu werd anoniem gecontacteerd met aanwijzingen over het schilderij, waar deze zou liggen en dat de schrijver het zat was om het schilderij te bewaren. Feticu kreeg waarschijnlijk deze tip binnen, omdat zij een boek over de Kunstroof in Rotterdam heeft geschreven. Met deze aanwijzingen ging Feticu samen met collega Frank Westerman op zoek in het dorp Greci. Eenmaal bij de aangewezen plek, vonden ze al snel het doek.

Het schilderij is overhandigd aan de Roemeense autoriteiten. Experts twijfelen aan de echtheid van het doek en nu blijkt dat het een publiciteitsstunt is van een Belgisch theatergezelschap. De Belgische theatermakers laten in een e-mail aan Feticu en Westerman weten dat ze slachtoffer zijn geworden van hun publiciteitsstunt, ook laten ze weten dat het niet de bedoeling was om het zo ver te laten komen dat de twee naar Roemenië zouden afreizen. De theatermakers hebben hun excuses aangeboden. 

Westerman laat de NOS weten dat hij om de grap kan lachen. "Ik doe liever onbedoeld mee met een kunstproject dan dat ik mij voor het karretje laat spannen van kunstdieven of oplichters." Hij laat weten dat Feticu verontwaardigd is.