Beeld: Rineke Dijkstra, still uit Marianna (The Fairy Doll), 2014.

Hermitage Amsterdam trakteert

Vanwege het 10-jarig jubileum van de Hermitage Amsterdam in 2019 wordt de video-installatie Marianna (The Fairy Doll) van fotografe Rineke Dijkstra cadeau gedaan aan Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg.

De 19 minuten durende film toont de jonge danseres Marianna terwijl zij oefent voor haar auditie voor de vooropleiding (Vaganova Academie) van het Russisch Ballet in St.-Petersburg. 

‘Wie jarig is trakteert en het is een groot genoegen om dit bijzondere werk cadeau te geven aan Staatsmuseum de Hermitage, waarmee we onze unieke samenwerking bezegelen’, vertelt Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam. 

Gaandeweg worden de inspanningen, maar ook de frustraties, van Marianna steeds duidelijker. Ze staat vlak voor een belangrijke gebeurtenis. Wordt ze aangenomen op de prestigieuze academie of niet? De weergave van dit soort levensbepalende gebeurtenissen is kenmerkend voor het oeuvre van Dijkstra. Zij maakte dit werk voor Manifesta 10, de veelbesproken editie van de biënnale die in 2014 in St.-Petersburg plaatsvond.