Het Nederlands Film Festival, NPO Start en Schooltv hebben de krachten gebundeld om alle schoolgaande kinderen in Nederland met film in aanraking te brengen, en hen bewust te leren kijken. Op 1 oktober wordt het initiatief Film in de klas op het Nederlands Film Festival, tijdens de NFF Conferentie gelanceerd.
De samenwerkende partijen NFF, NPO Start en Schooltv haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlands film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.
In het introductiejaar van de Nederlandse filmeducatiecollectie worden zo’n 40 films beschikbaar gesteld met lesprogramma’s die gericht zijn op leerlingen vanaf 4 tot en met 18 jaar. In de filmselectie zijn speelfilms als Toen mijn vader een struik werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt.