Stilleven met flessen en schelp (1884), Vincent van Gogh. Beeld: Marjo van de Peppel-Kool, Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch.
Collse watermolen (1884), Vincent van Gogh. Eigendom van: Het Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch.
De tuin van de pastorie te Nuenen (1885), Vincent van Gogh. Eigendom van: Het Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch.

Het Noordbrabants Museum koopt derde Van Gogh in drie jaar tijd

Van Gogh’s ‘Stilleven met flessen en schelp’ is onlangs door Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch aangekocht. Daarvoor was het schilderij uit 1884 jarenlang in buitenlands particulier bezit. De aquarel ‘Tuin van de pastorie te Nuenen’ en ‘Collse watermolen’ gingen het schilderij voor en daarmee is het de derde Van Gogh in drie jaar tijd die het museum heeft verworven. ‘Stilleven met flessen en schelp’ werd overgenomen voor 2,5 miljoen euro. 

‘We staan er zelf ook van te kijken: drie zulke geweldige aanwinsten in zo’n korte tijd,’ zegt Charles de Mooij (Museumdirecteur) met dankbaar enthousiasme. ‘Dat is dan ook alleen mogelijk dankzij de steun die we keer op keer krijgen van de provincie Noord-Brabant, fondsen, bedrijven en particulieren. We zijn er ons zeer bewust van dat zo’n ruimhartige steun niet vanzelfsprekend is.’

Van Gogh schilderde het ‘Stilleven met flessen en schelp’ in de herfst van 1884 toen hij in Nuenen woonde. Het werk wordt beschouwd als een van de beste stillevens uit zijn Brabantse periode. Na een kleine restauratie zal het schilderij dit najaar te zien zijn in Het Noordbrabants Museum. Daar krijgt het een ereplaats in de presentatie over Van Goghs vroege, Brabantse periode.

Van Gogh tentoonstelling in 2019
Ook in de programmering van wisseltentoonstellingen besteedt Het Noordbrabants Museum sinds de heropening in 2013 meer aandacht aan de wereldberoemde Brabantse kunstenaar. Momenteel werkt het museum aan een tentoonstelling over de relaties die Van Gogh onderhield met familie, vrienden, modellen en medekunstenaars. Deze expositie, met de titel Van Gogh’s Intimate Circle, zal in Het Noordbrabants Museum te zien zijn van 21 september 2019 t/m 12 januari 2020.