Julien Spiewak naast "Louis XV stair banister of Keizersgracht 672 (ca. 1750), Léopold." in Museum van Loon. Beeld: Institut Francais Pays-Bas

Kijk goed! Julien Spiewak in Museum van Loon

Door: Puck Gerkema

Wij van Artifex stellen met veel plezier De Culturele Agenda samen: elke tentoonstelling, voorstelling of optreden is het bezoeken waard. We geven regelmatig één agenda-item wat extra aandacht. Deze keer: "Julien Spiewak – Corps de Style" in Museum van Loon.

Toeristen zijn er diep van onder de indruk, maar veel Amsterdammers staan er al lang niet meer bij stil: de 17e eeuwse grachtengordel met haar statige grachtenpanden. Een van deze panden is zelfs een museum: Museum van Loon, eerst bewoond door schilder Ferdinand Bol en later door de invloedrijke familie van Loon. Het interieur van het huis stamt nog uit 1881, en dankzij de recente tentoonstelling van Spiewak dringt de rijkdom van dit museum goed tot je door.  

De Franse fotograaf Julien Spiewak (1984) is namelijk sinds 2005 bezig met een fotoproject genaamd Corps de Style (vrij vertaald naar Stijl Lichamen) wat zich volledig afspeelt in oude paleizen en luxe (buiten)huizen. In deze huizen fotografeert Spiewak naakte modellen die zich verbergen tussen het oude meubilair en kunstwerken. Uiteindelijk zie je op de foto’s maar een glimp van ze terug. Een naakte rug naast een houten kast, blote voeten op een gouden sofa, of een arm die achter een damast gordijn vandaan komt. 
Op deze grappige en subtiele wijze brengt Spiewak zo de historische huizen en haar geschiedenis weer tot leven. 

Museum van Loon is de eerste Nederlandse locatie waar Spiewak ‘Corps de Style’ foto’s heeft gemaakt, en wandelend door de rijke kamers zie je hoe goed het huis zich hiervoor leent. Je begint te begrijpen hoe indrukwekkend het was om te moeten wachten in de Blauwe Salon, met haar Japanse kamerschermen en hoge plafond. De foto met de blote knie maakt de Rode Slaapkamer des te intiemer. En in de Vogelkamer vergeet je bijna te zoeken naar Spiewak: je kijkt veel liever naar de exotische dieren op het blauwe behang. 

De foto’s van Spiewak hangen namelijk zonder lijst of naambordje tussen de familieportretten van de Familie van Loon. Gewoon het huis bekijken is er dus niet bij: de bezoeker moet actief zoeken naar zijn foto’s, waardoor je ook meer bewust wordt van de museumpracht.
Hiermee nodigt de tentoonstelling zowel nieuwe als vaste bezoekers uit in Museum van Loon: het 17e eeuwse grachtenpand voelde nog nooit zo hedendaags als door de ogen van Julian Spiewak. 

De tentoonstelling “Julien Spiewak – Corps de Style” loopt van 30 juni t/m 23 september 2018 in Museum van Loon. Kijk hier voor meer informatie.