Koningin Máxima met winnaar Prix de Rome 2015, Magali Reus. Foto: Shinji Otani

Koningin Máxima aanwezig bij uitreiking Prix de Rome 2019

Koningin Máxima is dit jaar aanwezig bij de besloten uitreiking van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 op 31 oktober. Om 15.30 uur maakt minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de winnaar bekend. De genomineerden voor deze prestigieuze prijs zijn Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Het werk dat zij voor de Prix de Rome maakten is vanaf 19 oktober te zien in de gelijknamige tentoonstelling in Stedelijk Museum Amsterdam. 

De genomineerde kunstenaars hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag €40.000 en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome studeren.

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) startten 10 jaar geleden met het produceren van dansperformances. Sindsdien begaven zij zich met hun schouwspel, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van beeldende kunst. Voor de Prix de Rome 2019 creëerden ze een installatie waarin sculptuur en performance samengebracht zijn.

 

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die commentaar leveren op de maatschappij en haar geschiedenis. Voor de Prix de Rome belicht Erheriene-Essi de “gewone” momenten uit het leven van zwarte mensen. Het resultaat: schilderijen die aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

 

Femke Herregraven (1982) voegt voor de Prix de Rome een nieuw hoofdstuk toe aan haar onderzoek naar ‘catbonds’. In haar werk onderzoekt Herregraven naar financiële en geologische zelforganiserende systemen die de loop van de wereldgeschiedenis beïnvloeden. Catbonds beschouwt hierbij het omstreden onderzoek naar de wateraaphypothese.

Rory Pilgrim (1988) werkt met een scala van media waaronder geluid, film, tekeningen en performances. In de film die hij voor de Prix de Rome ontwikkelt, staat de relatie tussen het ecologisch bewustzijn en de sociale vorming van jongeren centraal.

De tentoonstelling ‘Prix de Rome Beeldende Kunst 2019’ is te zien van 19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020 in Stedelijk Museum Amsterdam. Voor meer info, klik hier