Op 30 maart 2019 was het 75 jaar geleden dat Gerrit Komrij geboren werd. Ter gelegenheid hiervan lanceerde het Literatuurmuseum een online tentoonstelling over hem: Een gemaskerd fabeldier: op zoek naar het Komrij-wezen. Een gemaskerd fabeldier laat aan de hand van Komrijs literaire nalatenschap de vele onverwachte kanten zien van deze veelzijdige schrijver. Komrij was dichter, romanschrijver, criticus, polemist, columnist, toneelschrijver, vertaler, uitgever, tijdschriftredacteur en poëziebloemlezer.
Gerrit Komrij, die door literatuurcriticus Kees Fens gekenschetst werd als ‘een eenmansbedrijf met een ongekend hoge productie’, droeg in 2010 zijn omvangrijke literaire archief over aan het museum. Hoogtepunten uit deze collectie worden nu getoond in een online expositie.
Snuffel door de papieren van Komrijs advocaat. Zie hoe de Scientology-kerk hem probeerde te intimideren. Verbaas je over de nauwkeurigheid waarmee Komrij zijn scheldkanonnades tegen de tv vormgaf. Grinnik vervolgens om Komrijs poging om het beter te doen. Krijg kippenvel van de prachtige liedjes waarvoor Komrij de tekst schreef, en die uitgevoerd werden door Boudewijn de Groot en Huub van der Lubbe. Zie hem worstelen met een flaptekst voor een seksboekje dat uitgegeven werd door Olympia Press, waar Komrij overigens ook nog de Nederlandse uitgever was.
Het prachtige archief van Komrij biedt een verrassende kijk op het oeuvre van een van Nederlands' grootste en meest eigenwijze dichters. Uiteraard komen ook zijn gedichten zelf aan bod in deze online tentoonstelling. Hoe ontroerend kan een klein handschrift zijn?
Bekijk hier de online tentoonstelling Een gemaskerd fabeldier: op zoek naar het Komrij-wezen.