KWAB. De naam is geïnspireerd op de kwabben in je lichaam. Vind ze maar door eens over je buik te wrijven. Goudsmeden bedachten de term en onze cultuurvloggers Jip Heijmerink en Blijde Ligthart, van My Daily Shot of Culture, komen er in de nieuwe cultuurvlog achter waarom. KWAB is de Nederlandse decoratieve stijl die halverwege de 17e eeuw heel Europa veroverde.
Eén keer per maand kiezen Jip en Blijde een tentoonstelling uit de Culturele Agenda. Eigenwijs als ze zijn deden ze het dit keer anders. Niet één tentoonstelling, maar een vol programma om op zoek te gaan naar KWAB in de stad. Ze zochten KWAB op in de Nieuwe en de Oude Kerk, het restauratieatelier van het Rijksmuseum en het depot van Museum de Lakenhal.
De Nachtwacht van Reinier Baarsen
KWAB verrast. De decoratieve stijl is vaak te vinden op en in klassieke gebouwen, maar geeft anders dan verwacht een speelse draai. De aanleiding voor de KWAB-excursie van Jip en Blijde is de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum. Toch vinden ze een voorproefje van de tentoonstelling juist op andere plekken. Zo komen ze terecht bij het enige goudlerenbehang in KWAB-stijl in Nederland. Behang dat zich niet op een muur bevindt, maar in het depot van Museum de Lakenhal, een opslagplaats waarvan ze niet eens over mogen fluisteren waar die zich bevindt.
'Voor mij is dit koorhek net zo belangrijk als de Nachtwacht’, vertelt Reinier Baarsen, conservator van het Rijksmuseum. De man die hen KWAB in Amsterdam toont. Voordat we nog vijf keer KWAB benoemen is het nu toch echt aan jou om niet KWAB te lezen, maar te zien.
KWAB: Dutch Design in de eeuw van Rembrandt
Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes en grillige lichaamsvormen die doen denken aan druipend kaarsvet. Dat is de KWAB-stijl: De belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de interieurkunst in Europa. Lees hier meer over de tentoonstelling in het Rijksmuseum.
Benieuwd wat My Daily Shot of Culture nog meer doet?
Bekijk het Youtube kanaal.