Beeld: Nationaal Archief
Beeld: Herman Zonderland, Nationaal Archief.
Beeld: Herman Zonderland, Nationaal Archief.

Nationaal Archief zet afschaffing slavernij in perspectief

Nationaal Archief, Den Haag
Debat ‘Afschaffing slavernij: onzichtbare aanwezigheid’
Zondag 28 juli
13:00-14.30

Drie besluiten moesten een einde maken aan slavernij in Nederland en haar koloniën: in Nederlands-Indië vanaf 1860 en in Suriname en op de Antillen vanaf 1863. Tijdens de 17e en 18e eeuw brengen Nederlandse slavenhandelaren ruim een half miljoen Afrikanen als slaafgemaakten naar de ‘Nieuwe Wereld’. In 1814 verbiedt Nederland de handel in slaafgemaakten, maar met dit verbod is de slavernij zelf nog niet afgeschaft. Op zondag 28 juli gaat historicus en blogger Lara Nuberg in gesprek met onder andere auteur Reggie Baay en verhalenverteller en stadsdichter van Tilburg Onias Landveld. In dit debat staat de betekenis en invloed van de afschaffing van de slavernij centraal. 

Beeld: Jan Zweerts, Nationaal Archief.


Internationaal gezien is Nederland pas een van de laatste landen die slavernij afschafte. Als dit in 1863 officieel gebeurt, zorgt de regering voor een financiële compensatie voor de plantage-eigenaren in Suriname en op de Antillen. De voormalige slaafgemaakten ontvangen niets. In de praktijk blijkt dat slaven na het verbod helemaal niet vrij zijn. In Suriname worden slaafgemaakten die tussen de vijftien en zestig jaar oud zijn, verplicht om gedurende tien jaar bij een plantagehouder in dienst te blijven. Pas daarna zijn ze vrij. 

Ook in Nederlands-Indië betekent de afschaffing van de slavernij op papier niet dat er ook een einde komt aan de onmenselijke arbeidsomstandigheden. Een rapport over de situatie op de particuliere plantages in Deli uit 1905 laat zien dat er weinig is veranderd in de periode na de officiële afschaffing van de slavernij. De toenmalige minister van Koloniën A.F.W. Idenburg schrijft op het rapport ‘Een treurige geschiedenis van lijden en onrecht’.  



Het debat Afschaffing Slavernij: Onzichtbare aanwezigheid is onderdeel van een afwisselend programma bij de tentoonstelling Topstukken in perspectief. Sprekers, acteurs en musici gaan op zoek naar een andere blik op de archiefstukken van het Nationaal Archief. Tijdens het debat is er volop ruimte om in gesprek te gaan.

In Topstukken in perspectief worden vijftien documenten uit de eigen collectie getoond die een speciale plaats innemen binnen de geschiedenis. Naast het Plakkaat van Verlatinge zijn onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de Vrede van Munster, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix aanwezig. In de tentoonstelling plaatst het Nationaal Archief de verschillende archiefstukken in perspectief en onderzoekt, toont en bevraagt zo hoe wij de stukken vandaag de dag zien. Wat maakt deze documenten zo bijzonder? Zijn het wel topstukken voor iedereen? En wat betekenen deze topstukken voor de samenleving van vandaag?

Klik hier om tickets te boeken voor het debat Afschaffing slavernij: onzichtbare aanwezigheid. Een ticket voor het debat is inclusief entree voor de tentoonstelling Topstukken in perspectief.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.