Het Mauritshuis heeft een nieuwe aanwinst, de Bloemencartouche rond een buste van Constantijn Huygens (1644), geschilderd door Daniël Seghers (1590-1661). Het schilderij was sinds 1828 verdwenen, maar kwam onlangs weer boven water in een privécollectie. Na een restauratie is het schilderij nu in het museum te bezichtigen.
Het schilderij heeft een verhaal, Huygens kreeg het werk namelijk van de schilder zelf. Als secretaris van drie opeenvolgende stadhouders speelde Huygens een essentiële rol in de vorming van de stadhouderlijke kunstverzameling in Den Haag. Hij onderhield vriendschappelijke contact met Seghers. Jarenlang, zelfs tot ver na de dood van Huygens, hing dit schilderij samen met een ander geschonken werk (Bloemencartouche rond een buste van koning-stadhouder Willem III) in het zogenaamde Huygenshuis nabij het Mauritshuis aan het Plein in Den Haag. In 1828 werd de bloemencartouche met het portret van Huygens op een veiling gekocht door jonkheer Johan Steengracht van Oostcapelle (1782-1846), de eerste directeur van het Mauritshuis. Hij verzamelde niet alleen schilderijen voor het museum, maar ook voor zijn eigen collectie. In de twintigste eeuw was de verblijfplaats van het schilderij vervolgens lange tijd onbekend.
Seghers was gespecialiseerd in bloemstillevens gecombineerd met een religieuze voorstelling, een heilige of een portret, zogeheten bloemencartouches. De nieuwe aanwinst is op een grote koperplaat geschilderd. Volgens het Mauritshuis is het schilderij een perfecte aanvulling op de collectie.