Een van de 25 werken in de expositie "Refresh Amsterdam: The Future Of Me - Suat Ogut

Refresh Amsterdam is een verrassende tocht door de Amsterdamse stadscultuur

Refresh Amsterdam
Amsterdam Museum
11 december - 28 maart 2021

Door: Julien Goyet

Amsterdam Museum - Vanaf 11 december is de tentoonstelling Refresh Amsterdam te bewonderen. Een samenwerkingsproject over de cultuur van de hoofdstad, gepresenteerd in persoonlijke perceptie door 25 hedendaagse, talentvolle kunstenaars.    

De Culturele Agenda is aanwezig op de persdag, waar alle werken als voorproefje al exclusief  in expositievorm te bewonderen zijn. Interessant en anders aan deze tentoonstelling is, dat alle 25 werken totaal verschillend zijn. Ondanks dat de uitvoerende artiesten allemaal dezelfde opdracht kregen. Dit is niet geheel toevallig, omdat de kunstenaars de volledige ruimte krijgen hun persoonlijke visie op de cultuur van Amsterdam in hun eigen vorm over te brengen. Tekenkunst, video en fotografie lopen kriskras door elkaar heen, wat zorgt voor een aantrekkelijke en boeiende wandeling door het museum.    

Het thema van Refresh Amsterdam is ‘Sense of place.’ Eén van de 25 kunsenaars, Bart Kosters – aanwezig op de persdag – legt uit hoe hij dit heeft opgevat. “Toen ik in 2019 terugkeerde van mijn reis in Japan, moest ik weer enorm wennen aan Amsterdam. Ik voelde me een levenloos object, in een stad waar je eigenlijk nauwelijks kan zijn.” Kosters staat tijdens zijn uitleg naast een ingelijste afbeelding van een oranje pilon, met zijn gezicht erin verwerkt. “Ik voel me net als de pilon op straat,” zegt Bas. “Ik ben gefascineerd geraakt door levenloze objecten. Mooi hoeven ze niet te zijn. Ik kijk liever naar een berg afval dan het Amsterdamse pand dat erachter staat.”

Safe Me - Bas Kosters

Maar niet iedereen voelt zich zoals Bas. Curator van Refresh Amsterdam,  Imara Limon, vertelt gepassioneerd over de verschillende percepties van de kunstenaars, die ook gebaseerd kunnen zijn op persoonlijke achtergrond. “Beeldend kunstenares Tja Ling Hu maakt bijvoorbeeld gedetailleerde en persoonlijke tekeningen over haar Chinese wortels en familie, die in de jaren zeventig naar verschillende plekken in Nederland emigreerde. En Daniel Jacoby, een andere kunstenaar uit de tentoonstelling, ziet weer andere elementen in de stadscultuur en raakte geïnspireerd door de etalages van hedendaagse telefoonwinkels.” Zo zorgt deze beweeglijke tentoonstelling voor veel verassingen en invalshoeken die je zelf nooit had kunnen bedenken.    

Een bijzonder mooi onderdeel van de expositie is het werk van visueel kunstenaar Jaasir Linger (29). Met zijn ‘Winti na rutu” deed hij onderzoek naar de tradities en veranderende rituelen van Winti in Amsterdam. Hij maakte een documentaire met zeer persoonlijke beelden uit huiskamers van mensen die hedendaagse Winti rituelen verrichten. Allemaal in Amsterdam. In zijn documentaire portretteert hij ook vrouwen uit de Winti-gemeenschap, gewikkeld in kleurrijke en symbolisch betekenisvolle stoffen. Zij poseren op drukke, herkenbare plekken in Amsterdam. “De oude vrouw is binnen Winti de belangrijkste, de sterkste,” legt Linger uit. “In de hedendaagse maatschappij is dat omgekeerd. Deze beelden leggen dat contrast bloot.”  

Winti Na Rutu - Jaasir Linger

De gezichtspunten van alle 25 kunstenaars zijn de moeite waard om te bezoeken. Sta vooral ook even stil bij de prachtige foto’s van Antonio José Guzman. De tentoonstelling verrijkt niet alleen het beeld op de stadscultuur van Amsterdam, maar leert ook het eigen zicht te verbreden en inzicht te krijgen op meerdere werkelijkheden. Iets dat precies past in deze tijdsgeest en hopelijk nog velen jaren ontwikkelt.  

Terug naar het overzicht!