De raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Rein Wolfs is benoemd tot directeur van het museum. Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.
Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.
Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht: “Wij zijn uitermate gelukkig met de komst van Rein, overtuigd een directeur te hebben gevonden die alles in zich verenigt waaraan het Stedelijk Museum behoefte heeft: inhoudelijke en – in brede zin – bestuurlijke ervaring, internationale allure, een wereldwijd netwerk, uitstekende relaties met kunstenaars, een spannende artistieke koers, openstaand voor ideeën van staf en samenwerkingspartners. Duitsland ziet hem dan ook met lede ogen gaan. Wij hebben hem leren kennen als iemand die kan verbinden en die doordrongen is van de noodzaak van publiek-private financiering zonder onwenselijke beïnvloeding. Inclusie en diversiteit staan hoog op zijn agenda, op dat gebied is hij met de Bundeskunsthalle in Duitsland een leidend voorbeeld. Wij verheugen ons op het krachtdadige en inspirerende leiderschap van onze nieuwe directeur.”
Rein Wolfs over zijn aanstelling: “Ik ben opgegroeid met het Stedelijk Museum en ik zie ernaar uit om dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie te leiden en verder te profileren. Het is een uitgesproken publiek museum dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deel uitmaakt van het maatschappelijke debat. Het Stedelijk is van iedereen, het is van de kunstenaars, van de bezoekers, van de potentiële bezoekers en van iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld. In een stad als Amsterdam woedt momenteel een belangrijke discussie: van wie is de stad? In het museum moeten we telkens weer de vraag stellen van wie het museum is. Met tentoonstellingen, debatten en andere activiteiten gaan we geëngageerd op zoek naar antwoorden op deze en op andere brandende vragen.”