Na het succes van het theaterstuk Het Pauperparadijs, deze zomer exclusief te zien in Koninklijk theater Carré, komt het verhaal nu ook naar het Rijksmuseum. De auteur van de gelijknamige besteller, Suzanne Jansen, zal samen met de rondleiders van het Rijksmuseum iedere week twee rondleidingen over de achtergrond van de voorstelling.
Het verhaal van het Pauperparadijs speelt zich af in de 19e eeuw in de crisisjaren. In een poging de armoede uit de roeien, stuurde Generaal Johannes van den Bosch 200 jaar geleden de armen uit onder meer Amsterdam naar ‘de koloniën’ in Drenthe waar zij met tucht en discipline een heropvoeding kregen.
Tijdens de theatervoorstelling, onder de regie van Tom de Ket, volgt de geschiedenis van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar het armengesticht. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet zo veel tegenwerking, dat ze uiteindelijk proberen te vluchten. In de voorstelling spelen onder ander Kees Boot, Rosa da Silva en Dragan Bakema.
Paupers in het Rijksmuseum
Tijdens de rondleiding door het Rijksmuseum wordt bij verschillende kunstwerken dieper op die geschiedenis van de Paupers ingegaan. Hoogtepunt bij de rondleiding is het portret van Generaal Johannes van den Bosch zelf, geschilderd door Cornelis Kruseman in 1829.
Volgens de schrijfster van het boek Suzanne Jansen is het goed dat niet alleen het theater, maar ook het museum dit geschiedenisverhaal vertelt. “Mijn familie heeft, net als de familie van 1 miljoen andere Nederlanders, jarenlang in de koloniën gezeten. Het Pauperparadijs is hun geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum. Ik probeer me voor te stellen wat mijn voorouders daarvan zouden denken.”
Tickets voor de rondleiding zijn te koop op de website van het Rijksmuseum. Klik hier voor meer informatie.