Het Godenbanket, Joachim Wtewael

Schilderij 'Het Godenbanket' van Joachim Wtewael in Centraal Museum

Vanaf 13 april is in het Centraal Museum Utrecht het schilderij Het Godenbanket te zien. Het schilderij werd in januari op een veiling in New York voor 4,4 miljoen euro gekocht. Het kunstwerk is een olieverfschilderij op een kleine koperplaat: slechts 15,5 x 20,5 centimeter. Het gladde oppervlak van koper gaf de Utrechtse meester Joachim Wtewael de mogelijkheid zijn geraffineerde, verfijnde en delicate penseelvoering ten volle te laten zien.

Het schilderij toont een tafereel van goden en godinnen die zijn samengekomen op een vruchtbare open plek in het woud om deze feestelijke gelegenheid van de bruiloft met zang en drank te vieren. Terwijl Cupido en Psyche elkaar te midden van hun gasten aan de bruiloftstafel omhelzen, verspreiden de feestgangers zich over het landschap. Sommige hebben zich genesteld op laag zwevende wolken die tussen de bomen hangen, andere zitten, vrijen, of liggen loom in het gras — sommige naakt, andere vrolijk uitgedost. Veel van de goden zijn te herkennen aan hun attributen: Hercules met zijn knots en leeuwenvacht bevindt zich links; Mars, gekleed in felblauw en met helm, omhelst Venus, terwijl een putto een pijl op het liefdespaar richt; Apollo bespeelt, gezeten op een wolk, zijn knieviool en Iris zit op een regenboog hoog boven het feestgewoel.

Het schilderijtje stond al lang op de verlanglijst van het museum: in een collectiecatalogus uit 1933 werd al verzucht dat een werk op koper van Wtewael nog ontbrak. Ook directrice Elizabeth Houtzager noemt het in 1952 haar grootste wens om juist dít schilderijtje aan te kopen. Haar droom werd door velen gedeeld en in de collectiecatalogus van 1999 opnieuw verwoord door senior conservator Liesbeth Helmus.

'Het Godenbanket van Wtewael is de gedroomde aanwinst van het Centraal Museum. Hij is beroemd vanwege deze kleine, mythologische werken op koper. Dit werk, met heel veel minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.' Aldus het museum.

Klik hier voor meer informatie over Het Godenbanket.