In het voorjaar van 1986 maakte de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) een gigantische tekening op de zijmuur van het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. De opvallende afbeelding van een zeemeermin met een hondenkop en een mannetje op haar rug verdween echter na een paar jaar achter een grijze plaat toen het museumdepot naar een andere locatie verhuisde. Dankzij een intense lobby van Nederlandse kunstenaars is de grootst bewaard gebleven ‘mural’ van Haring weer tevoorschijn gehaald – alleen nog niet toegankelijk voor publiek.
Onder andere kunstenaars Jan Rothuizen, Jasper Krabbé en graffiti-kunstenares Mick la Rock hebben zich ingezet om het gigantische kunstwerk (13 bij 15 meter) achter zijn grijze kunststof platen vandaan te krijgen. Zo wist La Rock wel van het bestaan van de tekening, maar niet precies van haar locatie. Na onderzoek te hebben gedaan in de bibliotheek van het Stedelijk Museum, werd zij in 2015 benaderd door de Keith Haring Foundation toen ze meewerkte aan een graffiti-tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Met steun van de Foundation en samen met Olivier Varossieau – curator en galeriehouder van Vroom & Varossieau - hebben de kunstenaars gelobbyd bij de gemeente van Amsterdam, zodat nu eindelijk de tekening weer zichtbaar is.
Tussen de vrachtwagens
De locatie van de tekening blijft echter een probleem. Het oude depot van het Stedelijk Museum Amsterdam bevindt zich op het besloten terrein van het Amsterdamse voedseldistributiecentrum Food Center. Niet de meest ideale plek voor het publiek, tussen de heftrucks en de drukke vrachtwagens, om het kunstwerk van de beroemde kunstenaar te gaan bekijken.
Toch zoekt de intern-directeur van Food Center Jan Willem Sieburgh naar een oplossing. “De tekening bevindt zich op een besloten deel van ons terrein, maar wellicht kunnen we in de toekomst fietsers en voetgangers toelaten. We moeten het zien.”
Zowel het Stedelijk Museum Amsterdam als galerie Vroom & Varossieau zullen de ‘mural’ verder onderzoeken.