Adam van Vianen, 'Kan met deksel' (1614), verguld zilver. Beeld: met dank aan het Rijksmuseum.
OUD AGENDAITEM

Kwab: Dutch Design in de eeuw van Rembrandt

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes en grillige lichaamsvormen die doen denken aan druipend kaarsvet. Dat is de kwabstijl: de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de interieurkunst in Europa. Vanaf juni komt deze spraakmakende stijl in het Rijksmuseum onder de aandacht. 

Bekijk ook de vlog van My Daily Shot of Culture over deze bijzondere tentoonstelling.

Misschien niet zo bekend onder het grote publiek, maar in de 17e eeuw was de Kwabstijl hetgene wat de uitvinders van deze kunstvorm, de zilversmeden Paulus en Adam Van Vianen en Johannes Lutma, een ongekende en internationale sterrenstatus gaf. Zij waren de eerste die werkten ‘uit de geest’ en bedachten organische, surrealistische vormen, met als inspiratiebron de natuur. 

Een revolutionaire stijlbreuk met de traditionele vormen van de edelsmeedkunst. De mogelijkheden van het materiaal werden op ongekende wijze benut. Deze nieuwe decoratieve vormen werden al snel toegepast in de ontwerpen voor andere gebruiks- en kunstvoorwerpen.

In kannen en kruiken
In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van theatervormgever en lichtontwerper Keso Dekker, bekend van de decors van de balletvoorstellingen van Hans van Manen, komen ruim honderddertig pronkstukken bijeen in het Rijksmuseum. Hiervoor komen er bruiklenen uit o.a. het Victoria en Albert Museum in Londen en het Walters Art Museum in Baltimore, maar ook het Rijksmuseum heeft een grote collectie kwab-kunstwerken.

Zo staat centraal in de tentoonstelling de vergulde zilveren kan uit het Rijksmuseum die Adam van Vianen maakte ter nagedachtenis aan zijn overleden broer Paulus. De kan werd in de zeventiende eeuw beschouwd als het beroemdste Nederlandse kunstwerk en meermaals gekopieerd en afgebeeld op schilderijen. 

 

De tentoonstelling Kwab. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt loopt van 30 juni t/m 16 september 2018.

Klik hier voor meer informatie.