De Hortus: een groene oase

Hortus Botanicus Amsterdam
Door: Daantje Voshaar

Planten zijn leuk. De vraag is alleen of ze mij ook leuk vinden. Want vaak houden de plantjes in mijn kamer het al snel voor gezien. Bladeren zo dor dat ze er spontaan af vallen of ze verzuipen in het met liefde gegeven water. Niet iedereen heeft groene vingers ontwikkeld natuurlijk.

Als er één plek is waar ze wel goed met planten kunnen omgaan, is het wel de Hortus Botanicus Amsterdam. Want ja, die is al open! Sinds 19 mei is alle openluchtcultuur weer open en dus heeft ook de Hortus haar deuren, of eigenlijk tuinpoorten, weer geopend.

 

Ik was er zelf nog nooit geweest en ik vond het best een gekke gewaarwording: van het drukke Amsterdam waar je ogen in je rug moet hebben naar een groene oase met rondfladderende vlinders. Die grote overgang maakt het juist zo bijzonder. Hier kan je planten bestuderen, vlinders bewonderen of even net doen alsof je in de tropen bent. Maar je kan ook gewoon lekker een boek lezen op een bankje. Dat is juist het fijne, je hoeft niets. Het leek een beetje alsof niemand in de Hortus haast had. Behalve de bijen dan, die waren hard aan het werk.

 

De Hortus Botanicus in Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien wel 4000 soorten planten uit alle windstreken en zijn er zeven verschillende klimaten te vinden. Een reis om de wereld in een uurtje dus. Iedere plant in de Hortus heeft zijn eigen verhaal. Maar ook de gebouwen, inmiddels allemaal rijksmonumenten, beschrijven stuk voor stuk een deel van de Amsterdamse geschiedenis. Leuk feitje: door het warme microklimaat van de Amsterdamse binnenstad kunnen in de Hortus veel subtropische planten in de buitenlucht gekweekt worden.    

Ooit was de Hortus, met z’n geneeskrachtige kruiden en planten, het domein van de medici en de apothekers. In 1638 werd de tuin opgericht als Hortus Medicus en groeide in de vier eeuwen daarna uit tot een botanische tuin met een bloeiende collectie. Vandaag de dag is de Hortus van iedereen.

 

De Hortus organiseert ook vaak culturele activiteiten. Een zo’n activiteit is botanische stoepkrijten. Toen ik de tuinen weer uitliep zag ik op de straat met krijt verschillende plantennamen gekalkt. Stoepkrijt alleen voor kinderen? Nou, niet dus! Bij botanische stoepkrijten is het de bedoeling dat je met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep schrijft. Deze stoepplantjes zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad. Door er een naam bij te zetten, helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven. In Frankrijk en Engeland schijnt het al een rage te zijn, dus waarom ook niet hier?

 

Een ding is zeker: als straks de versoepelingen voor de culturele sector ingaan en de stad weer als vanouds krioelt van de mensen, weet ik in ieder geval waar ik heen moet als ik de massa wil ontvluchten.   

Ook een bezoekje brengen aan de Hortus Botanicus Amsterdam? Klik dan hier om een tijdslot te reserveren! Botanische tuinen vind je in heel Nederland. Klik hier voor een botanische tuin bij jou in de buurt!

Terug naar het overzicht