Marc Quinn Myth (Sphinx), 2007, Courtesy of Vanhaerents Art Collection, Brussels, Belgium, ARTZUID2019

ARTZUID 2019 van start gegaan

Vandaag gaat de 6e editie van ARTZUID van start. De Amsterdam Sculptuur Biënnale zet moderne en hedendaagse figuratieve kunst naast elkaar, afgewisseld met ruimtelijke installaties die de beeldenroute meer dan ooit het karakter geven van een belevingstentoonstelling. Tot en met 15 september 2019 kan het publiek genieten van 80 kunstwerken van 50 internationale kunstenaars in ‘de Tuin van Amsterdam Zuid’. Zo betitelen de curatoren Michiel Romeyn (acteur en kunstenaar, o.a. bekend van Jiskefet) en Jhim Lamoree (kunsthistoricus) de lanen en pleinen van Berlage’s Plan Zuid.

Vanaf een spectaculaire blikvanger in de vijver op het Museumplein leidt een rood gemarkeerde route naar het hart van de beeldenroute, het ARTZUID-informatiepaviljoen op de hoek van de Minervalaan en de Apollolaan. Van hieruit waaiert de tentoonstelling uit, tot en met de Zuidas.

Nieuw op ARTZUID is de Pleinenroute, die de kunst en architectuur op pleinen in Berlage’s Plan Zuid in de kijker zet. De beeldenroute maakt tevens een uitstapje naar Amstelveen met een tentoonstelling tussen Museum Jan van der Togt en het Cobra Museum, onder de naam ARTZUID annex Amstelveen.

Zowel de kunstkenner als de minder ervaren kunstkijker worden op de zesde editie van ARTZUID verrast. De beeldenroute biedt een prikkelende afwisseling aan contrastrijke beelden, sommige uitgesproken figuratief, andere bijna abstracte uitingen van figuratieve kunst, en vrolijk stemmende installaties. De curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree hebben de beeldhouwkunst in hun hart gesloten en maakten een toegankelijke tentoonstelling. Samen met Cintha van Heeswijck, directeur van ARTZUID, gaven zij invulling aan het thema Tussenruimte en Verbinding. De beeldenroute ligt in het hart van Berlage’s Plan Zuid, de ruim opgezette woonwijk met brede lanen, pleinen en veel openbaar groen; door de curatoren voor deze editie betiteld als ‘de tuin van Amsterdam Zuid’.

Bij de inrichting van de tentoonstelling waren beroemde Renaissance-tuinen de inspiratiebron. “Een tuin als kunstwerk, die lering en vermaak brengt voor de bezoekers. Zoals we dat kennen van de tuinen rondom het paleis van Versailles bij Parijs”, aldus Jhim Lamoree. De hagen op de Apollolaan fungeren als decors en coulissen, met de kunstwerken als acteurs. Op een aantal plekken wordt een ensemble van meerdere werken van een kunstenaar gepresenteerd, als een tableau vivant. Op de gazons van de Apollolaan en de Minervalaan is een vlootschouw van spraakmakende figuratieve beeldhouwkunst te zien. De nieuwe Pleinenroute belicht de architectuur, geschiedenis en beeldhouwkunst van de buurtpleinen vanaf de Berlage Brug tot het Olympisch Stadion. Hier ligt het accent op verbinding en levendigheid.

Benieuwd geworden naar de bijzondere kunstwerken van ARTZUID? Boek hier een rondleiding met Architectuurhistoricus Jelte van Koperen.