Beeld: Bram Barentsen
Beeld met gesloten ogen een schitterend bergmeer in. Weerspiegelend water, stralend groen en imponerende rotsen. Je aandacht vliegt naar borrelend water in het meer dat juist zo rustig was. Een groot blok beton van vier bij twee bij twee meter stijgt het water uit en zweeft het landschap tegemoet: Drifter zoekt zijn weg. Drifter is onderdeel van de wereld gecreëerd door Studio Drift. Een wereld van werken die voor het eerst samen thuiskomt in het geboorteland van Studio Drift. Niet eerder presenteerde het Nederlandse ontwerpersduo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta zoveel werken tegelijk in een museum. Ik liet me imponeren door Drift’s installatielandschap en stapte het Stedelijk Museum Amsterdam in.
Terwijl ik de witte trap van het Stedelijk oploop dansen er zacht gekleurde stoffen bloemen boven mijn hoofd. Een voor een en soms samen schieten ze al lichtgevend uit hun mechanische steel. Sierlijk symboliseren ze de veranderende seizoenen, het natuurlijke groeiproces en de introductie van de tentoonstelling Coded Nature.
Het echte lichtlandschap begint met een voorproefje van Fragile Future: het paardenbloempluisjesproject waarmee Ralph en Lonneke de hele wereld stil krijgen. In een donkere kamer staat een enkel LED lampje beplakt met paardenbloempluisjes. Het werk is als een diamantje die je leidt naar de schat.
In de volgende zaal bloeit Fragile Future III in volle glorie. Het is een grote installatie van duizenden lichtgevende paardenbloempluisjes opgegaan in een 3D-geprint skelet. Natuur en techniek zijn samen één. Zoals de natuur dat ook doet, onderscheidt een deel van het werk zich eigenwijs van de groep en vindt het zijn plek aan de andere kant van de ruimte. Het fragiele straalt magie en het geheel pronkt kracht. Er gebeurt iets wat voortdurend opvalt tijdens Coded Nature; de installaties van Studio Drift leven.
Vanaf hier begint het lichtlabyrint van Studio Drift en is het aan jou hoe je de tentoonstelling doorloopt. Er zijn drie doorgangen. Ik ga voor links en stap van de ene levensgrote installatie in de andere. Een groep lampen, hangend aan dunne draden, stelt zich op als een zwerm.
‘Een krokodil!’, roept een jochie enthousiast. Zijn associatie is helemaal niet gek, want naast het verhaal wat Drift vertelt, blaas ook ik mijn eigen verbeelding leven in. De zwerm lampen reageert op beweging. De lichtsterkte begint te spelen wanneer ik onder de zwerm doorloop. Gevolgd door een groep kinderen en een moeder die ondeugend haar dochter links laat staan vormen ook wij een zwerm.
Met het licht in m’n rug loop ik door naar het werk dat ook mensen bij elkaar bracht en brengt: Tree of Ténéré. Het is oorspronkelijk een reusachtige lichtgevende boom die op het woestijnfestival Burning Man stond. Rood, geel, groen, blauw. De lichtgevende bladeren spelen net als de zwerm in op jou en verschieten constant van kleur. Het is de kerstboom die het hele jaar door kan. Tree of Ténéré bracht op Burning Man iedereen samen. Mensen klommen in de boom, genoten van de boom en zaten in een grote kring rond de boom.
Na enkele ruimtes waarbij Studio Drift een podium schenkt aan bijpassende kunstenaars uit de collectie van het Stedelijk Museum, ontdek ik de samenwerking van Iris van Herpen en Studio Drift. Syntopia bestaat uit tientallen glazen buizen die ook hun entree maakten op afgelopen Paris Fashion Week. De buizen vormen twintig vleugels die samen in elegante balans vliegen. Door de combinatie van sierlijke bewegingen en goud voelt het alsof je tegenover een engel staat. Coded Nature is niet alleen natuur en techniek, maar reikt ook richting bovennatuurlijk.
Dat bovennatuurlijke vind je ook terug in de laatste zaal van de tentoonstelling. Daar kom je tegen waar mijn stiekeme aanrader voor Coded Nature mee begon: Drifter, het metersgrote betonnen blok dat zich zwevend door de tentoonstellingszaal van het Stedelijk beweegt. Ik wil er niet te veel woorden aan kwijt, want het gevoel omschrijven wanneer je daar staat is tekortkomen. Je voelt je fragiel, er is ongeloof en je zoekt naar een antwoord. Hoe kan zo’n groot betonnen blok zweven? En wat is er in de toekomst mogelijk wanneer dit kan?
Studio Drift verwondert en verrijkt. Natuur en technologie vormen door Lonneke, Ralph en hun lichtinstallaties een nieuw soort natuur. Coded Nature, hun eerste museale solo-expositie, is een prachtig thuis. Vind jouw licht tussen dat van Drift.
Klik hier voor meer informatie en de korte documentaire naar aanleiding van Coded Nature.