Provincie Zuid-Holland zoekt verhalen om nooit te vergeten

Ze zeggen dat je pas weet wat je mist als het er niet meer is. En dat geldt zeker voor vrijheid. Nederland is een vrij land, al meer dan 75 jaar. Maar het afgelopen jaar kwamen er regels waardoor die vrijheid in een ander daglicht kwam te staan. Nu is de situatie waarin we op dit moment zitten niet te vergelijken met een oorlogstijd, maar onze vrijheden worden wel ingeperkt. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is er een avondklok ingevoerd, restaurants zijn al maanden dicht en evenementen zijn afgelast.

Verhalen van oorlog zijn nog steeds dichtbij  
De oorlog in Nederland ligt in tijd ver achter ons, maar oorlogsverhalen zijn nog steeds heel dichtbij. Je opa of oma heeft veel te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Misschien hebben zij de hongerwinter wel meegemaakt. Mogen wij dan wel klagen dat we niet op vakantie kunnen of een festival niet doorgaat? En wat denk je van klasgenoten die mogelijk gevlucht zijn uit een oorlogsgebied of een buurman die zijn land moest verlaten door burgeroorlog. Of je oom die op missie naar Afghanistan is geweest als militair. Hoe hebben zij dat ervaren? En wat is voor hen vrijheid? 

Zuid-Holland gastprovincie landelijke viering Bevrijdingsdag  
Elk jaar herdenken en vieren we onze vrijheid in Nederland op 4 en 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt elk jaar een andere provincie om mee te helpen onze vrijheid te vieren. In 2020 was het de beurt aan de provincie Zuid-Holland en was het de bedoeling om 75 jaar vrede en vrijheid groots te vieren. De coronacrisis gooide roet in het eten, maar dit jaar wordt daar een vervolg aangegeven. 

Kinderen verzamelen verhalen over oorlog en vrijheid   
De provincie Zuid-Holland roept na 75 jaar vrijheid kinderen op om een filmpje te maken over verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog of als vluchteling oorlog hebben meegemaakt. Al deze mensen, jong en oud, hebben veel bijzondere verhalen te vertellen. Hoe mooi is het om daar gehoor aan te geven! Verhalen om nooit te vergeten is een educatieve en creatieve opdracht voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en de 1e en 2e klas van de middelbare school. Kinderen stellen op een hele andere manier vragen dan volwassenen. Het project brengt een dialoog op gang zodat we van elkaar kunnen leren. 

Verhalen om nooit te vergeten wordt doorgegeven aan de volgende gastprovincie van de 5 mei-viering, zodat er samen gebouwd kan worden aan een collectief geheugen van verzamelde oorlogsverhalen in Nederland. Want deze verhalen mogen we écht nooit vergeten.    

Meer weten over het initiatief en hoe je mee kan doen?
www.verhalenomnooittevergeten.nl