'‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen’

Wanneer Sjoerd Bootsma, artistiek leider van de honderd dagen durende cultuurzomer in Friesland, zijn verhaal vertelt wordt al snel duidelijk dat hij een man is met een visie. Arcadia bestaat uit een zorgvuldig samengesteld programma waarin vanuit diverse kunstdisciplines een antwoord wordt gezocht op de vraag: ‘zijn wij goede voorouders voor onze generaties in de toekomst?’. Bootsma legt uit dat hij heeft gezocht naar programma-inhoud met niet alleen een artistieke waarde, maar vooral ook een die maatschappelijke bewustwording teweeg kan brengen. Want zoals hij meermaals benoemd staan we met zijn allen voor enorme klimatologische uitdagingen. In zijn verhaal legt hij voornamelijk de nadruk op ‘met zijn allen’: ‘we kunnen de klimaatproblemen simpelweg niet alleen oplossen, daar hebben we elkaar voor nodig’. En dat is nu precies wat hij met Arcadia tracht te laten zien, dat we samen niet alleen echt iets moeten veranderen, maar dit ook kunnen! Kunst is daarbij een middel om ons een spiegel voor te houden, waarin onze gebreken maar ook zeker onze (collectieve) krachten weerspiegeld worden. 

Een van de werken die ons een dergelijke spiegel voorhoudt is Bosk, bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens. Ook Doedens heeft een duidelijke boodschap voor ons: ‘als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen’. Hij refereert hiermee naar de honderden bomen die gedurende heel Arcadia door Leeuwarden verplaatsen. ‘Het is op deze manier niet de natuur die plaats moet maken voor ons, maar juist andersom’, aldus de kunstenaar. Daarnaast raakt het werk de kern van wat Arcadia wil laten zien, namelijk dat we door samen te werken echt iets kunnen bereiken. Bosk wordt tot uitvoering gebracht door een groot aantal vrijwilligers, volgens Doedens zou zonder de samenwerking van deze mensen Bosk niet kunnen bestaan.

Ook Arcadia curatoren Jonathan Offereins en Hans Den Hartog Jager richten zich op onderwerpen als ‘de ideale wereld’ en de toekomst van onze samenleving. Zowel Offereins als Den Hartog Jager spreken met een aanstekelijk enthousiasme wanneer ze het hebben over Arcadia. De jonge Offereins heeft ooit een jaar lang langs allerlei kunstfestivals in Europa gereisd om zo zijn rugzak te vullen met inspiratie, dit heeft zich vertaald naar het internationale theaterprogramma Pafff. Volgens de curator is het belangrijk dat het theater zich als het ware ontdoet van haar conventionele definitie om zo tevens een jong publiek aan te trekken. Performance kunst kan tegenwoordig namelijk in verschillende vormen en met allerlei middelen gecreëerd worden. Offereins geeft Every Body Electric als voorbeeld, een stuk waarin spelers in bijvoorbeeld een rolstoel een waar spektakel wegzetten en daarmee het publiek doen nadenken over de (her)definitie van lichamelijke ‘beperkingen’. 

Een ander spektakel is de kunstroute Paradys (Paradijs), gecureerd door Hans Den Hartog Jager. Alle creativiteit, kennis en vele jaren ervaring van Den Hartog Jager hebben geresulteerd in een nationaal en internationaal palet aan gerenommeerde kunstenaars die je de gehele route lang doen verwonderen, inspireren en leren. Elke kunstenaar heeft hierin als het ware zijn eigen universum geschapen. Zo kan de veelbelovende kunstenares Isa van Lier niet wachten om mensen haar vrolijke en kleurrijke wereld te laten zien. Van Lier: ‘Het is surrealistisch, maar ook geweldig, dat na maanden hard werken er eindelijk mensen mijn kleine kunstwereld komen bezoeken’. 

Dit en nog heel veel moois kun je bezoeken tijdens Arcadia! De cultuurzomer duurt nog tot en met 14 augustus, en vindt plaats door heel Friesland. Voor meer informatie klik hier

Dit artikel is in samenwerking met merk Friesland.