Beeld: Cedric Veldhuis.
Beeld: Cedric Veldhuis.

Miray van der Bend verwelkomt en verwarmt met Café Rouge

Door: Bram Barentsen

Zonder creatievelingen geen kunst en cultuur. Het zijn juist deze personen die onze maatschappij kneden en vormen. Wij zoeken jonge talenten op en delen hun verhaal. Ontmoet Miray van der Bend, de oprichter van Café Rouge die woordkunst verspreidt en mensen wil helpen om een stap te maken richting dat wat ze eigenlijk het liefst doen. 


Geschreven tekst sprak Miray altijd al aan. Als kleintje verbaasde ze haar ouders met hoeveel ze aan het lezen was en het was diezelfde jonge Miray die ondeugend haar eigen weg vond in de wereld van schrijvers en poëzie. 

Door het vullen van haar eerste dagboekbladzijdes begon Miray zelf met schrijven. Dagen en ervaringen vastleggen of gevoelens het papier schenken. ‘Ik heb geleerd dat als ik iets in mijn hoofd heb, vooral als het negatief is, dat ik er op een andere manier naar kan kijken wanneer ik erover schrijf.’ Korte, realistische verhalen verwoord op een poëtische manier. Creatief omgaan met taal werd een uitlaatklep die Miray niet voor zichzelf ging houden.  



Miray is 21 jaar, studeert cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie en daarnaast freelancet ze als grafisch vormgever. Sinds twee jaar organiseert en cureert ze literaire avonden in Amsterdam. Avonden over tekst en taal die ontpopt zijn tot veel meer dan dat. Mensen er bewust van maken dat spoken word een ding is, is niet waar Miray stopt. Haar Café Rouge is een creatieve bubbel die niet alleen spoken word uitdraagt, maar ook mensen verbindt, talent een opstapje geeft, muziek laat klinken en exposities toont. 

‘Bij Café Rouge zie ik een gezellig, klein Amsterdams cafeetje voor me.’ Dat intieme cafeetje weet Miray telkens op een nieuwe plek te creëren. Het mobiele Café Rouge verplaatst zich van een Kapitein Zeppos naar een Student Hotel en vindt zo telkens een nieuw thuis. Een plek waar visies gedeeld worden hoeft niet vast te zitten aan een locatie.

Zoals ze van locatie wisselt, zo doet ze dit ook binnenshuis. Miray richt Café Rouge elke keer opnieuw in met een ander thema. Met thema’s als zomerliefdes, verdriet, of seksualiteit in de breedste zin van het woord bespreekt ze wat nu speelt en waar meningen over gedeeld morgen worden. ‘Dus ook seksualiteit van jezelf. Zo heeft iemand een keer gesproken over zijn mannelijkheid. Dat is ook seksualiteit, maar ook liefde.’ Er hoeft niet altijd binnen de lijntjes gesproken of geschreven te worden. 



Niet alleen spoken word-artiesten als Jesse Laport, Spreekuur en René Oskam schitteren in Café Rouge, maar ook vriendin Nola biedt Miray het podium. ‘Zij is helemaal niet zo bekend, maar ze is wel onwijs goed en heeft inmiddels ook al een paar keer haar werk laten horen.’ Miray blijft verrassen door vertrouwen en vrijheid te bieden aan de performers. ‘Dat vind ik ook leuk, want dan is het voor mij ook een verrassing’. 

Mensen komen langs uit nieuwsgierigheid en interesse, maar zijn er niet alleen om te luisteren. Dialogen worden aangegaan en inmiddels is Café Rouge uitgebloeid tot een ontmoetingsplek, een community, die overrompeld en banden schept. Een plek waar je mensen en meningen leert kennen of vrienden weerziet. 

Café Rouge verwelkomt iedereen en dat ziet Miray ook terug. ‘Ik wil verschillende soorten mensen aantrekken, interesse voor tekst en literatuur opwekken of bezoekers simpelweg een leuke avond bezorgen.’ Deze zomer probeert Miray een festival mee te pakken. ‘Ik weet nog niet of het lukt hoor, maar ik zie al echt zo’n cafeetje op een festival voor me!’ 



Aankomende editie bespreekt het thema ‘Acceptatie en afwijzing’. Onderwerpen waar we vandaag de dag constant wat over te zeggen hebben of zelf tegen aanlopen. Spoken word-performers die avond zijn: Lev Avitan & Yasin Genç, Anne Chris, Jemairo Scoop, Omar El Allali en Ezra Hakze.

Er is variatie binnen spoken word-acts, maar ook daarbuiten. Zo komt er een expositie van Rogier Roeters. ‘Hij is iemand die de humoristische wijze van poëzie opzoekt en doormiddel van tekeningen en korte tekstjes, gewoon op A4-papier, iets neerkrabbelt.’ Verder staan er drie muziekacts op het programma. Een daarvan is spoken word op elektronische muziek. Zij sluiten dan ook het literaire programma af. 

Het dj-collectief Many Møre zorgt er vervolgens voor dat de mensen blijven hangen totdat de zaak gaat sluiten. ‘Wanneer dat gebeurt, dat mensen blijven totdat het niet meer kan, dat geeft me echt een gevoel van “mensen vinden het echt leuk!.”’ 

Vind hier alles over aankomende editie.