‘Thuismuseum’ opent gesloten deuren van Nederlandse musea

Door: Jochem Keukenkamp

De telefoon van Jip Heijmerink staat sinds maandagochtend roodgloeiend. Het optreden bij de late night-talkshow Op1 heeft haar nieuwe initiatief ‘Het Thuismuseum’ een gigantische boost gegeven. Met het unieke idee, waarbij Heijmerink tijdens de coronacrisis vlogt vanuit musea, wil ze de culturele sector een handje helpen.

Jip Heijmerink is een van de cultuur vloggers van de website My Daily Shot of Culture. Door het Corona virus zijn musea genoodzaakt te sluiten 'Daar bedacht Heijmerink samen met andere cultuurvloggers iets op. Samen gaan ze musea af om te vloggen. Hiermee kunnen kunstliefhebbers via het nieuwe Youtube kanaal Thuismuseum toch een kijkje binnen nemen. 

 "Voor de kijkers thuis alsnog een bijzondere ervaring vast leggen, dat moet toch kunnen?’’

Jip Heijmerink van My Daily Shot of Culture

 

 Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
“Als cultuurvloggers werken we al drie jaar samen met culturele instellingen. Het was ook voor mij een behoorlijke klap toen we hoorden dat alles ineens dicht moest. Ik kwam als cultuurliefhebber opeens thuis te zitten, iets wat al helemaal niks voor mij is. Er moest toch wat te verzinnen zijn om de musea alsnog naar de mensen te brengen? Als vloggers werken we vaak alleen en we filmen alles zelf. Daarnaast is er altijd wel een beveiliger in het museum die de boel in de gaten houdt. Wat nu als we kunnen regelen dat de musea voor een uurtje opengaan en dat wij naar binnen kunnen om voor de kijkers thuis een bijzondere ervaring vast te leggen. Dat moet toch kunnen?”

'’Diezelfde avond zat ik bij Jeroen Pauw aan tafel, toen ik maandagochtend mijn post controleerde, was de brievenbus ontploft.’’ 

Wat zie je als kijker?
“We hadden als uitdaging gesteld: één take. De vlogger begint en gaat met de kijker samen door het museum. Er wordt vaak meer verteld bij objecten met een bijzonder verhaal. Het belangrijkste is het gevoel dat je zelf echt meeloopt met de vlogger. We vertellen wat over het kunstwerk en de kunstenaar zelf. Een echte rondleiding, alleen dan op je scherm.

Wanneer merkte je dat het een succes werd?
“Zondagavond gingen we met de website live. Diezelfde avond zat ik bij Jeroen Pauw aan tafel. Ik fietste naar afloop naar huis en had geen idee wat me te wachten stond. Toen ik maandagochtend mijn mail bekeek was de mailbox ontploft. Van Volkskrant tot Metro, iedereen pikt het nu op. Echt ongelofelijk.” 

‘’Er gaan een aantal musea door de Cornona crisis omvallen dat weet ik zeker’’

Hermitage AmsterdamCaption



In het begin had je het er al over, momenteel ligt alles stil. Hoe erg is dit voor de culturele sector?

“Het is echt een ramp en ik overdrijf niet. Ik sprak vanmiddag met een museum dat een tentoonstelling helemaal klaar had staan. Ze hebben alles moeten cancelen. In de tentoonstellingenwereld gaat zo veel geld om. Vaak staat alles voor een jaar al vast. Tentoonstellingen gaan normaal gesproken van museum naar museum ook dat ligt nu helemaal stil. Ik denk dat de grote musea het nog wel uithouden maar voor de kleinere musea die geen subsidies krijgen is de nood hoog. Er gaan een aantal musea hierdoor omvallen. Dat weet ik zeker.”

Wat kunnen we doen?
“Ik zou iedereen willen oproepen: doneer. Al is het maar een paar euro. De video’s zijn gratis te bekijken op de site, maar we roepen wel op tot een vrijwillige donatie. Het geld gaat dan naar de getroffen musea. Met het geld hopen we de gemiste inkomsten van bezoekers enigszins te kunnen compenseren. Doneren kan heel makkelijk via de website. We hopen hiermee dat we zo veel mogelijk de culturele sector kunnen helpen en dat dit snel achter de rug is want dat is waar we het voor doen.”

De video’s zijn te bekijken via de website. Ook kun je daar een donatie achterlaten voor de getroffen musea. 

Bekijk hier de website van Thuismuseum.