Cornelis Claesz van Wieringen, Bewapend koopvaardijschip en andere vaartuigen voor Dodrecht, c. 1600-1625. Collectie Maritiem Museum. Foto: Eric van Straaten
Claude Monet, La maison du pêcheur, Varengeville, 1882. Collectie Museum Boijmans van Beuningen. Foto: Studio Tromp
Willem van de Velde de Oude, Speeljacht, c. 1650. Collectie Museum Boijmans van Beuningen, sinds 1949 in bruikleen bij het Maritiem Museum. Foto: Eric van Straaten
Rotterdam 12 februari 2022 - 04 september 2022

Maritieme Meesterwerken

Maritiem Museum - Twee unieke kunstcollecties komen samen in de tentoonstelling Maritieme Meesterwerken. Met topopstukken uit zes eeuwen Maritieme schilderkunst uit de eigen collectie van het Maritiem Museum, in combinatie met werken van Museum Boijmans Van Beuningen. 

Oorspronkelijk zou Maritieme Meesterwerken in februari al openen, maar door de beperkingen van het coronavirus is nu pas het werk van schilders als Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, Willem van de Velde de Oude en Hendrick Avercamp te zien.

“De combinatie van de twee collecties maakt deze tentoonstelling uniek”, zegt algemeen directeur Bert Boer van het Maritiem Museum. “Zes eeuwen maritieme kunst komen samen op exact de plek waar de Rotterdamse haven in de 17e eeuw begon, de Leuvehaven.”

Sjarel Ex, directeur van museum Boijmans Van Beuningen voegt daar aan toe: “De combinatie Maritiem en Boijmans is bijzonder want beide musea verzamelen vanuit een ander standpunt. Boijmans koopt zeestukken altijd gebaseerd op de artistieke kwaliteit, het Maritiem verzamelt op basis van thema’s en vanuit historisch oogpunt. De combinatie van beide levert een verbluffend mooie, unieke expositie op.”

De tentoonstelling is het sluitstuk van de serie ‘Boijmans bij de Buren’.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling!