Ali Banisadr, Foreign Lands, 2015
Ali Banisadr, Hold the Fort, 2019
OUD AGENDAITEM

Ali Banisadr: Foreign Lands

Noordbrabants Museum - Kleurrijke en levendige schilderijen, een mix van orde, chaos, schoonheid en horror: het Noordbrabants Museum presenteert vanaf 6 april de tentoonstelling Ali Banisadr: Foreign Land. Het is de eerste museale solotentoonstelling van de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Ali Banisadr.

De tentoonstelling is vernoemd naar het schilderij Foreign Lands uit 2015. Dit werk is één van de omvangrijkste landschappen uit Banisadr’s oeuvre en dient als uitnodiging om zijn belevingswereld te betreden. Ali Banisadr: Foreign Lands betreft een overzicht van 2009 tot heden en omvat circa twintig schilderijen, inclusief een tweeluik en een drieluik, en circa zes werken op papier. Banisadr’s werk is inmiddels opgenomen in de collectie van de grootste musea ter wereld, onder andere het Metropolitan Museum of Art in New York, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het British Museum in Londen. Hij woont en werkt momenteel in New York.

Speciaal voor zijn museumdebuut heeft Banisadr een nieuw werk gemaakt, met de titel Hold the Fort (2019). Dit nieuwe werk refereert aan De overgave van Breda, beter bekend als Las Lanzas, van Spaanse schilder Diego Velázquez uit 1634. Het schilderij Hold the Fort is tot nu toe nog door niemand gezien: het wordt voor het eerst getoond tijdens de besloten opening op vrijdagmiddag 5 april. Tijdens deze opening wordt Ali Banisadr geïnterviewd door de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah, waarbij beiden in gesprek gaan over de veelsoortige inspiratiebronnen van de kunstenaar.

Wanneer Banisadr schildert, ‘ziet’ hij geluid, een ervaring die ook wel synesthesie genoemd wordt. Zelf zegt hij hierover: “Als ik start met een schilderij, is dat altijd gebaseerd op een interne ruis. Zodra ik mijn kwast neerzet, begint het geluid en kan ik het kunstwerk creëren op basis van de geluiden die ik hoor tijdens het schilderen. Dat is de kracht in mijn werk. Het zorgt ervoor dat ik de compositie kan maken en alles bij elkaar kan laten horen.”

De tentoonstelling Ali Banisadr: Foreign Lands is van 6 april t/m 25 augustus 2019 te zien in het Noordbrabants Museum.

Klik hier voor meer informatie.