Anique Weve, Knuffelen, 2014. Beeld: Stedelijk Museum Schiedam
Willem Popelier, This Is Me & This Is Me, 2010. Beeld: Stedelijk Museum Schiedam
Marijn Kuijper, Tracing your silhouette. Uit ‘Regarding you & me. Six attempts to get closer to my father’. 2018. Beeld: Stedelijk Museum Schiedam
OUD AGENDAITEM

Alles is familie

Wat betekent familie? Twintig internationale hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je wil weten over familie. 

‘Het is een rijk thema waarbij iedereen een eigen verhaal heeft en een eigen waarheid kent’, vertelt curator Karina van Bezooijen, die vanaf haar kraambed bij het museum solliciteerde. Als we de reclames mogen geloven bestaat het ideale gezin uit een stoere vader, een knappe moeder en twee vrolijke kinderen, het liefst een jongen en een meisje, vult cultuurhistoricus Irma Thoen aan. Eventuele grootouders zijn fit en vitaal. ‘Het levert een harmonieus beeld op, maar dit ideaalbeeld blijkt lang niet altijd aan te sluiten bij de dagelijkse realiteit.’

Opvallend is hoe persoonlijk én universeel de kunst op de tentoonstelling is. In de kunstwerken wordt er onder andere in gegaan op nieuws. Anique Weve reageerde op het nieuws dat gezinsleden te weinig knuffelen. Of drie generaties vrouwen uit dezelfde familie, maar geboren in andere landen, proberen jeugdherinneringen te delen in hun moedertaal. Bianca Den Breejen gebruikte de gedachte om iets van je familie te bewaren en maakt een kleurrijke installatie van stof uit de wasdroger. 

De tentoonstelling Familie - Je zal het maar hebben! loopt van 13 oktober t/m 3 maart in het Stedelijk Museum Schiedam. Naast de tentoonstelling zijn er veel andere leuke activiteiten te doen en is er zelfs een kapsalon. Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie.