Made Bayak, 'The secret Sanghyang dance for Ibu Pertiwi' (2017). Beeld: Volkenkunde Museum
Offeraltaar in de vorm van een mythisch dier, hout (ca. 1900). Beeld: Ben Grishaaver
OUD AGENDAITEM

Bali: Welcome to Paradise

Museum Volkenkunde - De tentoonstelling BALI - Welcome to Paradise, die vanaf 12 oktober te zien is, brengt niet alleen het geliefde vakantieoord in beeld, maar laat ook de minder idyllische kant van het eiland zien. Bezoek als nieuwsgierige toerist de expositie en verlaat als geïnspireerde reiziger met nieuwe inzichten het museum. De reis gaat langs 250 objecten waaronder de Indonesië-collectie en werk van hedendaagse Balinese kunstenaars. Ook de impact van verstedelijking en plasticvervuiling komt aan bod. 

Iedereen gaat naar het Indonesische eiland Bali, is er geweest of heeft het op zijn bucketlist. Verleidelijke reisbeschrijvingen, enthousiaste blogs en de instagram foto's van digital nomads garanderen je een droomvakantie. En dat is begrijpelijk, want alles wat de toerist wenst is hier volop: vriendelijke locals, waanzinnige surfstranden, een heel eigen cultuur met het overal aanwezige hindoeïsme en de sierlijke tempels, rituelen en versieringen, volop mogelijkheden voor spirituele verdieping, galeries en marktjes vol aantrekkelijk geprijsde koopwaar. 

Kortom, een paradijs op aarde. Alleen: deze idyllische schets is niet het complete verhaal. Daarover gaat de komende tentoonstelling BALI over. De tentoonstelling vertelt het complete verhaal en zorgt ervoor dat de bezoeker die als nieuwsgierige toerist de expositie betreedt, als geïnspireerde reiziger met nieuwe inzichten en een genuanceerder beeld het museum verlaat.

De tentoonstelling Bali – Welcome to Paradise loopt van 12 oktober 2018 t/m 26 mei 2019.

Klik hier voor meer informatie.