Beeld: Mohau Modisakeng, Ditaola VII, 2014
Beeld: Tsukioka Yoshitoshi, Ichikawa Danjuro IX als Kusunoki Mastsura bij de strijd van Shijonawate, 1868, Rijksmuseum
Beeld: Hertog Nadler, Harvest (filmstill), 2013
OUD AGENDAITEM

Beauty of the Battle

Grenzen worden verkend tussen haat en liefde, gevaar en schoonheid. In de tentoonstelling Beauty of the Battle ontdek je dat geweld, strijd en haat, die in eerste instantie afkeer op roept, ook schoonheid bevat. Kijk bijvoorbeeld naar een dansvoorstelling of schilderij. 

Beauty of the Battle is een indrukwekkende presentatie die schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, performancekunst, installaties en dans verbindt. De bezoeker wordt langs een breed spectrum van geweld in beeldende kunst begeleid. Hier gaan ze op zoek naar de drijfveren van de mens, die altijd al gefascineerd is geweest door het gevecht. Via de heroïsche kunst worden de hedendaagse werken met eigentijdse thema’s warm gemaakt.

In de huidige samenleving is geweld vrijwel een normale zaak geworden, in de media zien we bijna elke dag wel iets over oorlogsgeweld of zijn we er zelf deel van in videogames en films. In de tentoonstelling wordt niet alleen gekeken naar oorlogsgeweld, maar ook naar zaken die dichterbij staan, zoals conflicten of social media of in de sport. 

De kunstenaars in Beauty of the Battle halen inspiratie uit alle vormen van geweld of gevecht en verbeelden dit in andere vormen dan wat wij gewend zijn van de media. Met gebruik van uiteenlopende materialen verwerken ze strijd en geweld in kunstwerken. Wat vooral naar boven komt is de schoonheid en stilering. Soms komt dit uit een reactie op wat zich afspeelt in de buitenwereld, of juist uit een innerlijk, persoonlijk conflict.

Beauty of the Battle loopt van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019 en is te zien in het CODA Museum Apeldoorn. Klik hier voor meer informatie.