N.V. Plateelbakkerij Delft (P.B.D.), Beschilderd aardewerken tableau met pauw in landschap, 1908, Foto: Noortje Remmerswaal
OUD AGENDAITEM

Beestachtig mooi: Dieren in de kunst

Kunstconsult - Deze zomer toont Kunstconsult in de verkoopexpositie Beestachtig mooi hoe dieren voor veel 20ste-eeuwse kunstenaars een bron van inspiratie vormden. Ook voor hedendaagse kunstenaars, zoals keramiste Dagmar de Kok, is het dier nog steeds een muze. Van 11 augustus t/m 15 september komen het fabelachtige werk van De Kok en de 'beestachtige’ verkoopcollectie van Kunstconsult samen tot leven in Amstelveen.

Van aandoenlijke apen van Barend Jordens en Anton Fortuin tot een kleurrijke Memphis eendenlamp van Ettore Sottsass. In ‘Beestachtig Mooi’ worden dieren op zeer diverse wijze in beeld gebracht door bekende 20ste-eeuwse kunstenaars als Willy Sluiter, Leo Gestel, Frederik Engel, Lambertus Zijl, Hendrik van den Eijnde en Etie van Rees. Apen, pauwen, vissen, paarden, koeien en zelfs fabeldieren komen terug in schilderijen, sculpturen, etsen, glas, zilver en meubels. Door de grote verscheidenheid aan kunstobjecten en de eclectische opstelling is er voor elke kunstliefhebber wat te bewonderen.

Te midden van de verkoopcollectie van Kunstconsult staan fantasierijke keramische diersculpturen van Dagmar de Kok in de spotlights. Mythen, sagen en sprookjes uit verschillende culturen vormen de inspiratie voor haar werk. Met behulp van hedendaagse metaforen geeft De Kok een eigentijdse draai aan eeuwenoude verhalen en verwijst hierbij naar huidige maatschappelijke ontwikkelingen. De Kok vertelt: “Het sprookje staat voor mij symbool voor een vlucht naar de nieuwe wereld, toekomstige voorspoed en misschien zelfs vrijheid van geest.”

Klik hier voor meer informatie over Beestachtig mooi: Dieren in de kunst, van 11 augustus t/m 15 september 2019 te zien in het Kunstconsult.