Campagnebeeld Best of Balanchine III, Foto: Florian Joahn. Dansers: Sasha Mukhamedov, Igone de Jongh & Anna Tsygankova
OUD AGENDAITEM

Best of Balanchine III

Het Nationale Ballet - Best of Balanchine is een betoverend balletvierluik van de grote Russisch-Amerikaanse meesterchoreograaf George Balanchine (1904-1983). Na het grote succes van de eerste twee edities van Best of Balanchine in 2013 en 2016 en in het kader van het 115de geboortejaar van Balanchine, danst Het Nationale Ballet nu een derde editie getiteld Best of Balanchine III bestaande uit drie van zijn tijdloze meesterwerken.

In het programma is een nieuwe productie te zien van Ballet Imperial met nieuwe kostuumontwerpen van François-Noël Cherpin op muziek van Tsjaikovski, Symphony in Three Movements op muziek van Stravinsky en Who Cares? op muziek van Gershwin. Best of Balanchine III is van vrijdag 13 september tot en met zondag 24 november 2019 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam en in theaters in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht, Groningen, Heerlen, Eindhoven en Zwolle.

George Balanchine (1904-1983) werd als danser gevormd in Sint-Petersburg. Na een knieblessure legde hij zich toe op de choreografie. Op jonge leeftijd trad hij aan bij het Parijse Ballets Russes, als choreograaf en balletmeester. Na de overstap naar de Verenigde Staten verwierf hij wereldfaam, als aanvoerder van het door hem opgerichte New York City Ballet. De choreograaf stond bekend om zijn muzikaliteit en zijn intensieve samenwerking met vooraanstaande componisten zoals Stravinsky. Ballerina’s waren zijn muzen. Balanchine trouwde vier maal, steeds met een ballerina. Balanchines reputatie als grootste en meest vernieuwende choreograaf van de twintigste eeuw lijkt eerder toegenomen dan verminderd en wereldwijd voeren meer gezelschappen dan ooit zijn werk uit. Het Nationale Ballet is met drieëndertig Balanchine balletten op het repertoire de grootste Europese schatbewaarder van Balanchines oeuvre.

Klik hier voor meer informatie over Best of Balanchine III, van 13 t/m 24 september 2019 te zien in meerdere theaters in het land.