OUD AGENDAITEM

Bizarre belastingen

Belasting en Douane Museum - Urine, geslacht, schoorstenen, vensters, suiker, pruiken, dienstboden, dagbladen en vrijgezellen… Je kunt het zo gek niet bedenken of er is belasting over geheven. Dit lijken bizarre heffingen, maar geplaatst in de tijd waarin ze zijn ingevoerd, zijn ze veel minder vreemd dan ze op het eerste gezicht doen vermoeden. 

In de tentoonstelling Bizarre Belastingen steken we de 20 meest bijzondere belastingen uit vervlogen tijden in een modern jasje. Ontdek in dit kleurrijke rariteitenkabinet welke belastingen best bizar zijn geweest of juist slim bedacht om tot een eerlijke belastingheffing te komen.

Het zijn alle twintig, mooie voorbeelden van belastingen die vroeger zijn geheven om op eenvoudige wijze inkomsten te verkrijgen of om gedrag te beïnvloeden. Neem de belasting op ramen en deuren. Dat lijkt bizar, maar eind 18e, 19e eeuw was dat een handige manier om de grootte en waarde van een huis vast te stellen, en dus van iemands bezit. Hoe meer ramen, hoe hoger de af te dragen belasting. De haardstedenbelasting uit 1600, ook wel schoorsteengeld genoemd, is ook minder bizar als je bedenkt dat het hebben van een “verwarming” in huis toen een luxe was. 

Achter elke bizarre belasting zit een verhaal over de tijd waarin ze zijn ingevoerd en de redenen waarmee. Deze tentoonstelling is een ware ontdekkingstocht langs bijzondere heffingen, ook buiten Nederland, zoals de baardbelasting van Tsaar Peter de Grote en de urinebelasting van Keizer Vespasianus.

De tentoonstelling Bizarre Belastingen is van 15 december 2018 t/m 17 maart 2019 te zien in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Kijk hier voor meer informatie.