Foto: Harald Hoffmann
OUD AGENDAITEM

Blaricum Music Festival 2019

Blaricum Music Festival - Het Blaricum Music Festival 2019 vindt plaats van 27 juni tot en met 7 juli. In 10 dagen worden er 19 concerten gegeven waarvan 6 met een eigen festivalorkest bestaande uit ongeveer 60 jonge internationale topmusici. Het festival wordt verder gedragen door solisten en ensembles van wereldfaam en kent een gevarieerd programma (van Bach en Brahms tot en met zigeunermuziek en tango). Ook zijn er twee publiek toegankelijke masterclasses (viool en piano) en is er een Chagall-tentoonstelling. De concertlocaties zijn de twee prachtige Blaricumse kerken, de masterclasses vinden plaats in het Vitusgebouw en de bijzondere tentoonstelling in Kunsthandel Studio 2000.

De opzet van het festival is om de crème de la crème van de klassieke (en iets minder klassieke) muziek naar Blaricum te halen zoals ze ook ‘festivaldorpen’ in een aantal andere landen aandoen. Hiernaast is het in contact brengen van jong talent met gearriveerde ‘sterren’ een van de hoofdingrediënten. Investeren in educatie is een must, ongeacht of het solisten, ensembles of orkestleden betreft. Omdat het Verbier Festival hier – na 25 jaarlijkse edities – al veel ervaring mee heeft is o.a. het Blaricum Music Festival Orchestra in samenwerking met hen samengesteld. De musici komen o.a. uit de VS, Japan, Rusland, Kroatië, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, België én natuurlijk ook Nederland.

Alle concerten zijn geprogrammeerd door Peter Santa maar het orkest heeft ook een eigen artistiek directeur (de Franse dirigent Mathieu Herzog) naar wiens ideeën natuurlijk ook is geluisterd. Hijzelf dirigeert vijf van de zes symfonische concerten en altviolist/dirigent Maxim Rysanov dirigeert er één.

Op het orkestprogramma staan veel werken die tot het ‘ijzeren repertoire’ gerekend worden (van Haydn en Mozart tot en met Wagner, Rimsky-Korsakov en Tchaikovsky) maar er zijn ook een aantal verrassende ‘uitstapjes’. Zo wordt bijvoorbeeld Poulenc’s zelden uitgevoerde Sinfonietta gespeeld en is op de ‘4th of July’ de Pulitzer Prize- en Grammy-winnende Amerikaanse componist David Lang op bezoek om zijn stuk Pierced in première te zien/horen gaan!

De niet-orkestrale concerten hebben eigenlijk maar één bindend programmatisch element; de meest fantastische noten die ooit aan muziekpapier zijn toevertrouwd worden uitgevoerd door charismatische muzikale ‘vertellers’! Bach’s Goldberg-variaties zijn er in twee verschillende versies (het origineel en de bewerking van, en mét Dmitry Sitkovetsky), het befaamde Hagen Quartet komt met hun ‘pièces de résistance’ van Schubert, de Chinese ‘wonderboy’ Ziyu He doet het helemaal solo, Ensemble ReEnquentros (met tango-koning en duo-partner van Martha Argerich Eduardo Hubert) maakt de sfeer broeierig Zuid-Amerikaans en met meesterzigeuner Roby Lakatos gaan – net als vorig jaar – het dak én de kerktoren eraf! Maar er is nog véél en véél meer moois. Het feest wordt 27 juni geopend met Brahms magistrale vioolconcert (met niemand minder dan ‘levende legende’ Augustin Dumay als solist) en de lyrische 8e symfonie van Dvoƙák.

Blaricum Music Festival 2019 vindt plaats van 27 juni t/m 7 juli 2019.

Klik hier voor meer informatie.