OUD AGENDAITEM

Draad & Dracht - steken, stoppen en stikken in Zeeland

Historisch Museum de Bevelanden - De expositie ‘Draad & Dracht - steken, stoppen en stikken in Zeeland’ toont het prachtige handwerk waarmee de steekdracht in de Bevelanden is versierd. In de expositie is een ruime selectie van de merklappencollectie van het museum te zien.

Door het maken van merk- en stoplappen tijdens hun opleiding leerden jonge meisjes al snel verschillende stop- en siersteken om bijvoorbeeld hemden te voorzien van mooie sierranden. Merklappen werden veelal gemaakt door meisjes, variërend in leeftijd van 5 tot 14 jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed of kledingstukken. In deze expositie zijn verschillende van deze merklappen en borduurwerken tentoongesteld. 

Moeders, dochters en dienstmeiden naaiden ondergoed, beuken, rokken, schorten en mutsen en versierden deze met borduurwerk. Ook halsboorden en manchetten werden met speciale borduursteken afgewerkt.

Van 14 december tot en met 9 juni 2019 is de expositie ‘Draad & Dracht - steken, stoppen en stikken in Zeeland’ te zien in het Historisch Museum de Bevelanden in Goes. Kijk hier voor meer informatie.