Beeld: Nationaal Archief
Henk Nieuwenhuijs, Willem Drees liggend in een duinpan, Scheveningen 1949, Nationaal Archief
Bert Nienhuis, Regilio Tuur, circa 1999, Nationaal Archief
OUD AGENDAITEM

Face to Face in het Nationaal Archief

Portretten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, worden met elkaar verbonden in de tentoonstelling Face to Face. Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En hoe worden Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar verbonden? 

Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een selectie van ruim 100 portretfoto’s gemaakt. De samengestelde duo’s vertellen samen een verhaal, de resultaten zijn verrassende en onverwachte combinaties. Naast de portretfoto’s zijn er bijzondere archiefstukken te zien. In de tentoonstelling zijn originele en iconische portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. 

Winston Churchill wordt samen met Willem Drees als duo getoond. Het portret van minister-president Willem Drees, die liggend in een duinpan poseert, staat haaks op alle conventies die in de eerste honderd jaar van de portretfotografie worden gehanteerd. De manier waarop Winston Churchill door Yousuf Karsh een paar jaar eerder in beeld wordt gebracht, voldoet daar veel meer aan. Churchill is in beeld gebracht als de onbetwiste en onverzettelijke leider van de Britten. De informele manier waarop ‘Vadertje’ Drees, op dat moment minister-president van Nederland, zich laat portretteren, staat hier lijnrecht tegenover. Het portret van de stijve Drees, die voor de serie ‘Mensen op zondag’ van Vrij Nederland liggend in het zand is gefotografeerd, is voor die tijd zeer onconventioneel. 

Als achtergrond-stuk wordt ook de speech getoond die Churchill op 7 mei 1948 in Den Haag heeft gehouden over een verenigd Europa. Churchill was een van de pleitbezorgers van een Europese unie, die door de Britten als gevolg van de Brexit in 2019 weer verlaten zal worden.

De tentoonstelling Face to Face is van 14 september 2018 t/m 6 januari 2019 te zien in het Nationaal Archief. Kijk op de site voor meer informatie.