Detail 'Maria van Gelre in een blauwe jurk, staande in een besloten hofje' (ca. 1415). Beeld: Museum Het Valkhof
Beeld van de restauratie van het gebedenboek. Beeld: Staatsbibliothek zu Berlin – PK, Hagen Immel
OUD AGENDAITEM

Ik, Maria van Gelre: uitzonderlijk gebedenboek

"Ik, Maria van Gelre": Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre (1380 – na 1427) vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw.  

Als ze 10 jaar getrouwd is, laat Maria een uitzonderlijk gebedenboek maken. Met ruim 1200 pagina’s is het omvangrijker en dikker dan alle vergelijkbare gebedenboeken die we kennen. Het boek wordt met de hand geschreven door Helmich die Lewe, een monnik uit klooster Mariënborn bij Arnhem. 
Hij vermeldt in het colofon dat hij de tekst voltooit op 23 februari 1415, de dag voor Maria’s 35ste verjaardag. Het gebedenboek is rond dezelfde tijd door anonieme kunstenaars verlucht met 106 miniaturen, 171 sierinitialen, 129 figuurtjes in de marge en randdecoraties.

Middeleeuwse kunstschat
In de tentoonstelling volg je Maria’s boeiende levensreis aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar prachtige gebedenboek. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld.
Haar gebedenboek was jaren niet te bewonderen en nu mogen wij nog een keer deze grote middeleeuwse kunstschat uit Nederland laten zien. 

De tentoonstelling "Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek" loopt van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Valkenhof, Nijmegen. Kijk hier voor meer informatie.