Jörg Döring
OUD AGENDAITEM

Jörg Döring – Super fluid

Kunsthuis Amsterdam - Met zijn expositie Super fluid appelleert Jörg Döring aan vluchtigheid van de huidige maatschappij. De vergankelijkheid van hedendaagse actualiteiten afgezet tegen een hunkering naar de tijdgeest van de PopArt. Met glamourachtige kleuren -ontleend aan reclameafbeeldingen op straat- vergroot Döring speels de identiteit en symboliek van de Westerse consumptiecultuur. Met een selectie van ruim 50 werken versmelt Döring het heden met het recent verleden en neemt hij de bezoeker mee naar een wereld waar Warhol en Instagram versmelten tot PopArt 2.0.

Roem, schoonheid, maatschappelijk succes en de tragiek van de onvermijdelijk de keerzijde; al meer dan 3 decennia laat Döring (1965, Duitsland) zich beïnvloeden door de karakteristieke kenmerken van de PopArt stroming en de Amerikaanse cultuur. Grote olieverf doeken geschilderd als een soort film-stills en close-ups, Döring portretteert de Amerikaanse droom in zijn meest gecondenseerde vorm. De tentoonstelling van Jörg Döring is doordrenkt met een Duits gevoel voor drama. Felle kleuren, diepe schaduwen en dubbelzinnige boodschappen maken het werk van Döring even complex als toegankelijk.

Jörg Döring is een schilder die met imago’s speelt. Net als bij Andy Warhol zijn voor Döring deze imago’s een vertrekpunt waardoor zijn werk overeenkomsten vertoont met de Amerikaanse PopArt. Volgens Döring is die overeenkomst echter niet meer dan oppervlakkig: “Er zijn veel stijlelementen uit die tijd maar in feite gaat het om nieuw en origineel materiaal. In tegenstelling tot de klassieke popart, laat ik niet alleen het beeld zien maar ik voeg er een nieuwe inhoud aan toe – over hedendaagse, zelfs actuele onderwerpen. Op die manier krijg je een interessante dubbele bodem.”

De expositie Super fluid is te zien van 14 maart t/m 7 april 2019 in Kunsthuis Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.