Geboorte Jezus, Ikonen Museum Kampen i.s.m. Bijbels Museum
Geboorte Jezus, Ikonen Museum Kampen i.s.m. Bijbels Museum
OUD AGENDAITEM

Kees de Kort | Ikonen Christelijke feestdagen in beeld

Bijbels Museum - Generaties kinderen van over de hele wereld groeiden op met door Kees de Kort geïllustreerde Bijbels. In de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen Christelijke feestdagen in beeld brengen zijn hedendaagse illustraties samen met traditionele ikonen, belangrijke verhalen uit het Christendom tot leven.

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend - en geliefd - bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt.

De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

De tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen Christelijke feestdagen in beeld is te zien t/m 1 juni 2020 in het Bijbels Museum. Voor meer informatie, klik hier