Johannes Christiaan Schotel, Schepen op een onstuimige zee, 1826, Rijksmuseum
OUD AGENDAITEM

Koele Wateren

Museum Gouda - Museum Gouda laat in Koele Wateren een oogstrelende selectie zien van 38 schilderijen en 1 penning uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. 

Voor Koele Wateren is in de collectie van het Rijksmuseum gezocht naar verborgen parels waar het water bijna letterlijk vanaf druipt. En dat is gelukt! Er zijn relatief onbekende werken van grote meesters als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdeal, Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israels te zien, plus parels van minder bekende schilders.

Naast bruiklenen uit het Rijksmuseum zie je ook werken uit de eigen collectie, én unieke één-op-één werktekeningen van de Goudse Sint Janskerk, in de 16e eeuw gebruikt om de bekende Goudse Glazen te vervaardigen. Het is erg bijzonder dat deze cartons bewaard zijn gebleven. 

Koele Wateren laat je ook bewust zijn van de toekomst van onze waterhuishouding. LOLA Landscape Architects uit Rotterdam verbeeldt wat een zeespiegelstijging van 6 meter voor gevolgen kan hebben. Metropolisfilm uit Utrecht visualiseerde voor Gouda de kansen en bedreigingen in de korte film Gouda Atlantis, te zien als onderdeel van de tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie!