Margi Geerlinks, Ma, 2009-2014
Margi Geerlinks, Ma, 2009-2014
OUD AGENDAITEM

Ma - Dementie in beeld

Sommige foto’s hoef je maar één keer te zien of ze staan voor altijd op je netvlies gebrand. Dat geldt voor de ontroerende foto’s die Margi Geerlinks de afgelopen jaren maakte van de dementerende moeder van Hugo Borst. 

Margi Geerlinks volgde Joke Borst die eind augustus overleed, ongeveer tien jaar. Ze legde vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis en wat dementie voor moeder en zoon betekent. ‘We kregen een nauwe band en maakten vaak grapjes over het leven. Joke voelde zich vertrouwd bij mij. Jij bent toch familie, zei ze vaak?’ Twee van de foto’s die nu in het museum hangen, sieren het omslag van de succesvolle boeken Ma en Ach moedertje, waarin zoon en mantelzorger Hugo Borst liefdevol en soms ook grappig schrijft over zijn moeders aftakelende geest.

Ma toont een selectie van de foto’s die Margi Geerlinks heeft gemaakt. ‘Het werk sluit mooi aan bij de tentoonstelling Familie die tegelijkertijd is te zien. Dementie, mantelzorg en afscheid, het zijn allemaal thema’s waar veel van ons mee te maken krijgen’, zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling opent op de Dag van de Mantelzorger.


Tentoonstelling Ma is van 10 november tot en met 3 februari 2019 te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Klik hier voor meer informatie.