Dominique Teufen, Afgelopen, 2009. Foto: Fries Museum
OUD AGENDAITEM

Niets is wat het lijkt in Phantom Limb

Phantom limb, in het Nederlands fantoompijn, is het registreren van gevoel of pijnsensatie in de hersenen die er niet is. Dit is het onderwerp van de expositie ‘Phantom Limb: Art beyond Escher’, tien hedendaagse kunstenaars nemen je mee in een wereld waar niets is wat het lijkt. Je wordt in een wereld geplaatst die schijnbaar onmogelijk is, waar je een vervreemdende fysieke beleving krijgt. In de expositie wordt gespeeld met contrast, licht, orde, perspectief, oneindigheid en ruimtelijkheid. 

De kunstenaars geven allemaal hun eigen draai aan het thema feit of fictie en de ongemerkte grens die wordt overschreden. Ook de fotografische kunst geeft de realiteit een onverwachte wending, er wordt gespeeld met manipulatie van objecten. In de installatie Luminal speelt Matthijs Munnik met perspectief en diepte, je stapt in een oneindige, kleurrijke leegte. Ruimtes vullen zich met kijkkasten en fictieve nieuwe ruimtes met extra elementen en valse doorkijkjes. 

Oscar Santillan presenteert een eiland dat niet bestaat, het stond jarenlang op de topografische kaart tot territoriale wateren werden vastgelegd. Op de coördinaten van het eiland heeft Santillan honderden liters zeewater verzameld, met het samengeklonterde zout heeft hij het eiland nagebootst. In de ruimte van Dominique Teufen lijkt het alsof je een kamer binnenloopt waar net een feestje is geweest, dit zorgt voor een gevoel van desoriëntatie.

De uitspraak van M.C. Escher “Ik kan het niet laten om met onze onomstotelijke zekerheden te sollen.” speelt voor de hedendaagse kunst nog steeds een rol en is terug te vinden in de kunst van de tien kunstenaars. De kunstenaars laten ons in 25 werken zien dat onze hersenen ons voor de gek houden en laten je afvragen wat de realiteit is. 

De expositie sluit aan op de tentoonstelling Escher op reis. Phantom Limb: Art beyond Escher is van 26 januari 2018 tot 6 januari 2019 te zien. Klik hier voor meer informatie.