Foto: Sam Samiee, Untitled, 2018, acrylic on wood, paper, balsa wood, glue.
OUD AGENDAITEM

Schilderkunstige installaties door Sam Samiee

Tweedimensionale schilderingen met verschillende ruimtelijke objecten, Iraanse kunstenaar en essayist Sam Samiee maakt schilderkunstige installaties. Hij probeert hiermee de mogelijkheden en grenzen van de traditionele schilderkunsten te verkennen. 

In zijn kunst probeert Samiee de driedimensionale wereld af te beelden. Zoals hij zelf zegt: ‘Schilderen is voor mij een manier om al mijn ideeën en gedachten verder te ontwikkelen en vorm te geven’. Ook probeert hij de westerse beeldcultuur en oosterse woordcultuur te verbinden. Naast kunst is Samiee ook onderzoeker. Hij verdiept zich in de westerse schilderkunst, filosofie en psychoanalyse en bestudeert de geschiedenis van de Perzische literatuur. 

Samiee werkt in Amsterdam, Berlijn en Theran en heeft aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten gestudeerd van 2014 tot 2015. In de Projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag wordt een installatie waarin werken uit de periode 2014 tot nu samenkomen getoond. De kunstenaar integreert ook enkele schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum in zijn installatie, van de kunstenaars Constant, Paul Thek en Emo Verkerk, met wie hij een verwantschap voelt.

De expositie Sam Samiee 'De Liefde raakte ontheemd, het verstand ernaar op zoek' is te zien van 16 juni t/m 7 oktober 2018. Klik hier voor meer informatie.