Raquel van Haver, We do Not sleep as we Parade all Through the Night..., 2018. Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen
Zaalopname Raquel van Haver – Spirits of the Soil, 2018. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
OUD AGENDAITEM

Spirits of the Soil

De tentoonstelling Spirits of the Soil toont het werk van Raquel van Haver. In haar nieuwe serie verbeeldt zij onder anderen haar ervaringen die ze op doet in de Bijlmermeer Amsterdam. Zij woont en werkt hier, in haar werk reflecteert zij dit met haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. 

De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Ze ging naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artist Foundation. Daar dompelde zij zich onder in de marginale gemeenschappen van de miljoenenstad verhalen en beelden te verzamelen die zich later in haar schilderijen zouden vermengen met beelden uit andere door haar bezochte gemeenschappen. Van Haver sloot vriendschappen met de ‘area boys’ in Lagos Island: losjes georganiseerde bendes van teenagers en straatkinderen. Zij maakte foto’s en schetsen van het leven in deze sociale ruimtes. Hoe men elkaar treft, met elkaar eet en drinkt en de laatste nieuwtjes uitwisselt. 

Terug in Amsterdam vormde de in Lagos gemaakte foto’s en tekeningen de basis voor een nieuwe serie figuratieve composities, hier raakte de ervaringen uit verschillende plaatsen met elkaar vermengd. Haar schilderijen kenmerken zich door een zeer specifiek gevoel voor vorm en een grote materiële complexiteit. Sommige delen van het beeldvlak lijken bijna geboetseerd en groeien uit tot ware reliëfs, terwijl aangrenzende partijen zich onderscheiden door een tekenachtige schraalheid.

De tentoonstelling Spirits of the Soil is de eerste solotentoonstelling van Raquel van Haver in het Stedelijk Museum Amsterdam en is van 25 november 2018 t/m 7 april 2019 te zien. Voor meer informatie, kan je hier terecht.