Stacii Samidin, 'Wunderbar/Worm, Rotterdam, 2018.' Beeld: Stacii Samidin
OUD AGENDAITEM

Stacii Samidin & het Nederlandse café

Sterft het Nederlandse café uit? Niets is minder waar. Cafés bestaan volop, zowel in traditionele als in nieuwe vormen. Stacii Samidin heeft in opdracht van het Rijksmuseum voor de fototentoonstelling Document Nederland verschillende cafés met hun stamgasten, klanten en kasteleins in beeld gebracht. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 40 foto’s en is te zien vanaf 12 oktober 2018. 

Iedere club, groep of subcultuur heeft zijn eigen ‘hang out’ in de vorm van een café. Denk aan een truckerscafé, een café voor na het kerkbezoek, een studentencafé, een voetbalcafé in een stadswijk, noem maar op. Hoe verschillend het interieur, de sfeer en de clientèle, hoe vergelijkbaar is het doel van iedere cafébezoeker: contact, vertier en ontspanning.

Reis door de Nederlandse cultuur
Stacii Samidin: Het Nederlandse café was een reis door tijd en ruimte, van provincie naar provincie, op zoek naar verhalen en identiteit. Elk café heeft zijn eigen karakter, zo kwam ik in een café dat vol staat met Maria-beelden en in Friesland stapte ik in de Indonesische wereld. Ik kwam in aanraking met jeneverschenkers, de uitbaters van een Rotterdamse shishalounge en de artiesten van rapformatie Broederliefde. Ik dook in nieuwe werelden en werd openhartig ontvangen. Dit alles heeft zich gevormd tot een serie iconische portretten en verhalen.

De tentoonstelling "Document Nederland: Stacii Samidin fotografeert het Café” loopt van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.