Handtas van Emilio Pucci. Beeld: Tassenmuseum Hendrikje
OUD AGENDAITEM

Tassenmuseum Hendrikje: Made in Italy

Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans? Vanaf 20 mei tot en met 23 september 2018 bekijk je in Tassenmuseum Hendrikje de nieuwe tentoonstelling Made in Italy. Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt.

Wat is Italiaans design nu eigenlijk? Wat maakt het ene paar schoenen of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans? De Italiaanse stijl kenmerkt zich van oudsher door de combinatie van traditie en ambacht met een luxe en sensuele uitstraling. De hoge kwaliteit van stoffen met bijzondere patronen, zoals de uitgesproken patronen van Emilio Pucci, draagt daaraan bij. Om Milaan en Italiaans design op de kaart te zetten werd in de jaren ’70 de term Made in Italy geïntroduceerd. De term dient voor Italiaanse makers als een gezamenlijke pay-off en keurmerk. Je ziet de term dan ook terug in allerlei reclame-uitingen en op labels van design, mode en zelfs kookboeken.

Armani en Versace
Voor deze tentoonstelling werkt het Tassenmuseum samen met de Italiaanse verzamelaar Giorgio Forni en het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam. De wereldberoemde verzameling van Forni bestaat uit honderden kledingstukken en accessoires van ontwerpers zoals Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo, Giorgio Armani en Gianni Versace, veelal gedragen door beroemdheden.

De tentoonstelling “Made in Italy” loopt van 20 mei t/m 23 september 2018 in Tassenmuseum Hendrikje. Klik hier voor meer informatie.