Print op silk georgette © Nadine Stijns en Amal Alhaag
OUD AGENDAITEM

The Anarchist Citizenship: Ode to Youthful Daredevils

Kunsthal Rotterdam – Bij de bijzondere tentoonstelling The Anarchist Citizenship in de Kunsthal Rotterdam krijgen bezoekers een uniek en genuanceerd beeld van de bevolking van Somaliland, een zelfverklaarde onafhankelijke staat in het Noordwesten van Somalië. De expositie is het resultaat van een project van onderzoeker Amal Alhaag (1983) en sociaal geëngageerd kunstenaar Nadine Stijns (1977) die samen met Somalische kunstenaars hebben onderzocht hoe Somalilanders hun burgerschap vormgeven.

Sinds 1991 opereert Somaliland als zelfverklaarde onafhankelijke staat  en worden Somalië en zijn burgers vanuit een mondiaal perspectief voortdurend gestigmatiseerd en negatief in beeld gebracht door de media. Dit project wil dit negatieve beeld bevragen.  Stijns en Alhaag fotografeerden daarom in samenwerking met de afgebeelde vrouwen, jongeren en andere locals – die vaak als artdirectors optreden – de unieke beeldcultuur van Somalilanders.

The Anarchist Citizenship toont op deze manier hoe Somalilanders door middel van mode, architectuur, vriendschap en cultuur invulling geven aan hun eigen identiteit. De foto’s zijn afgebeeld op zijden doeken en plexiglas. Hierdoor geven de tientallen kleurrijke foto’s, in tegenstelling tot de veelal heersende Westerse opvattingen, ook letterlijk een meer genuanceerd beeld van deze regio.

De tentoonstelling The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils is te zien tijdens Art Rotterdam, vanaf zaterdag 9 februari, en loopt t/m 16 juni.

Klik hier voor meer informatie.