Tomáš Libertíny - Eternity, Kunsthal Rotterdam
OUD AGENDAITEM

Tomáš Libertíny - Eternity

Kunsthal Rotterdam - Binnenkort krijgen de bijenvolken die sinds najaar 2014 het dak van de Kunsthal bewonen, een extra bijzondere taak. Zij gaan meewerken aan het nieuwste kunstwerk van Tomáš Libertíny: Eternity. Eerder was als startdatum zondag 12 mei aangekondigd, maar de natuur laat zich niet dwingen.

Met behulp van de bijenkoningin lokt de kunstenaar het bijenvolk in een door hem vervaardigd geraamte en laat de circa 40.000 bijen vervolgens hun werk doen. Laag voor laag vullen zij de contouren van de constructie met bijenwas. Het eindresultaat, dat afhankelijk van het weer en de werklust van de bijen ontstaat, is een variatie op de beroemde buste van Nefertiti, koningin tijdens de 18e Dynastie van Egypte.

Het werk van Libertiny zit vol symboliek en zeggingskracht. Tegenover de buste plaatst hij zijn werk Martyr (2017), een foto van een dode honingbij die thema’s als opoffering en voorbestemming impliceert. Samen benadrukken de kunstwerken de eeuwig doorgaande levenscyclus van de kolonie van de honingbij.

Sinds 2014 leven er twee bijenvolken op het dak van de Kunsthal Rotterdam. De honingbij leeft in een kolonie waar vrouwelijke bijen de dienst uitmaken. Ze zijn allemaal dochters van de koningin en tegelijkertijd de werkers die de raten bouwen, het broed verzorgen, de bijenkast schoonhouden, en de koningin verzorgen. Zij bepalen wanneer er mannetjes (darren), nieuwe werksters of nieuwe koninginnen geboren moeten worden. De kolonie is dan ook ‘eeuwig’: de honingbijen regelen hun eigen opvolgers.

Het werk Eternity wordt gemaakt en tentoongesteld ter gelegenheid van Meimaand Bijmaand, een jaarlijkse samenwerking tussen Odin en de Kunsthal Rotterdam om het belang van de bij te benadrukken. De sculptuur komt op een duurzame manier tot stand, in samenwerking met imker Jos Willemse van de Odin Imkerij.

Klik hier voor meer informatie over Eternity, van 25 mei t/m 30 juni 2019 te zien in de Kunsthal Rotterdam.